Elkezdődött a Nemzetközi Heliofizikai Év

1015

Az UNESCO döntése értelmében 2007 a Heliofizika Nemzetközi Éve. Ennek keretében világszerte szakmai és ismeretterjesztő megmozdulásokat, összejöveteleket tartanak a témakör népszerűsítésének érdekében. Emellett kiemelten figyelik központi csillagunk aktivitása és a földi magnetoszféra, valamint a felsőlégkör viselkedése közti kapcsolatot.

Az idei év az űrkutatás szempontjából is fontos. Ötven éve, 1957. október 4-én startolt a Szputnyik-1, evette kezdetét az űrkorszak. Szintén fél évszázaddal ezelőtt rendezték meg a Nemzetközi Geofizikai Évet, és ennek mintájára nyilvánították 2007-et Nemzetközi Heliofizikai Évvé. A dolog érdekessége, hogy a megfigyelési programok időigényes jellege miatt a kérdéses időszak két éven keresztül: 2009. február 28-ig tart.

Az elmúlt évek kutatásai nem csak központi csillagunk működéséről nyújtottak új eredményeket. Kiderült, hogy a naptevékenység, különösen a napszél, összetett formában hat a Föld magnetoszférájára, azon keresztül a légkörre, és ennek révén bolygónk felszínére is. Egyértelmű lett, hogy nem csak az űrbeli tevékenységet, de a légköri repülést, a műholdas kommunikációt és helyzet-meghatározást, a távközlési, valamint az energiaszolgáltató hálózatok működését is érezhetően befolyásolják a Nap-Föld kölcsönhatások különböző formái.

Hazai szempontból kiemelten jelentőségű, hogy kutatóink részt vesznek a STEREO műholdpáros által végzett kutatásokban. A Stereo A és B szonda csillagunk aktivitását, és a róla kiáramló napszelet két eltérő helyről figyeli, ezért annak pontos térbeli jellemzőit is tanulmányozhatja. A STEREO-A 2006. december 4-én, B jelzésű párja pedig 2007. január 22-én állt pályára, eddig minden műszerük jól működik. A szondák 2007 áprilisára jutnak olyan helyzetbe, ahonnan már lehetővé válik a napkitörések terjedésének rekonstruálása, a Földhöz történő megérkezésük előrejelzése. A projektben a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete is részt vesz, elsősorban a kibocsátott részecskék mozgásának modellezésével, valamint az IMPACT detektor adatainak feldolgozásával.

A Nemzetközi Heliofizikai Év alatt zajló tevékenységet hazánkban a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete és Dr. Kecskeméty Károly koordinálja. Ennek keretében a nagyközönség számára nyílt nap lesz 2007. június 10-én, amikor a programban résztvevő intézetek fogadják az érdeklődőket. Emellett az ország több pontján szabadtéri távcsöves bemutatások lesznek, ahol központi csillagunkat lehet megfigyelni. Az év második felében Sopronban a nagycenki Geofizikai Obszervatórium fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából lesz konferencia (szept. 21.).

Egy közel 30 földgolyó méretű protuberancia a SOHO EIT detektorának felvételén 1996.09.27-én (SOHO, EIT Consortium, ESA, NASA)

Heliofizikai kutatásokban hazánkban az alábbi intézetek vesznek részt:

Március a Polaris Csillagvizsgálóban a heliofizika hónapja lesz. Ebben a témakörben hallhatnak ismeretterjesztő előadássorozatot az érdeklődők a Nap belső folyamataitól indulva a napszél jelenségein keresztül egészen a földi hatásokig.

  • Március 6.: A Nap működése, ahogyan ma látjuk (Forgácsné Dr. Dajka Emese, ELTE Csillagászati Tanszék)
  • Március 13.: Napfoltok és naptevékenység (Dr. Kálmán Béla, MTA CSKI Napfizikai Obszervatóriuma, Debrecen)
  • Március 20.: Napszél és űridőjárás (Dr. Kecskeméty Károly, MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet)
  • Március 27.: A Nap hatása a magnetoszférára és a légkörre (Dr. Illés Erzsébet, MTA KTM CSKI)

Az előadásokra a csillagvizsgálóban (III. kerület Laborc u. 2/c) kerül sor, de az interneten a Polaris TV élő adásával is nyomon követhetők, valamint utólag is letölthetők.

Ajánlott linkek:

Hozzászólás

hozzászólás