Szent Lőrinc könnyei

1323

Az elmúlt hét elején kiváló viszonyok mellett figyelhettük meg a Perseidák meteorraj idei jelentkezését. Csak úgy záporoztak a hullócsillagok!

Pável Zoltán, Gyúró

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, melynek szülőégitestje a 109P/Swift-Tuttle üstökös. Radiánsa a Perseus csillagkép területén van (innen kapta nevét), maximuma idén augusztus 12-13-ának éjszakájára esett. A köztudatban augusztus a hullócsillagok hónapja. A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. Megfigyelésükre általában a hajnali időszak alkalmasabb.

2013w33-nagy

Hétfő este a hidegfront után két nappal elég tiszta idő ígérkezett ahhoz, hogy sikerüljön elcsípni néhány Perseida meteort. Este 10 órára sikerült kiérni egy Gyúró melletti völgyben lévő mezőre, ahol a domboldalak és a fák takarták a környező falvak fényeit, Budapest pedig nagyjából mögénk került. A 22:07-0:43 között készült képeken több szép és több halvány Perseidát is sikerült megörökíteni, nem beszélve a rengeteg repülőről és műholdról. Szerencsére született néhány kép, amelyen sem repülő, sem pedig műhold nem mutatkozik.

A képen a legszebb hullócsillagokat gyűjtöttem össze egy Canon EOS 6D és egy Zenitar 16 mm halszemobjektív segítségével, 30 s záridőkkel, ISO 6400 érzékenység mellett.

Hozzászólás

hozzászólás