Új csillag a Delfin csillagképben

4057

Augusztus 14-én egy japán amatőrcsillagász 6,3 magnitúdós fényességgel egy új csillagot fedezett fel, mely egy nap alatt közel másfél magnitúdónyit fényesedett.

Koichi Itagaki japán amatőrcsillagász két nappal ezelőtt (augusztus 14.) új csillagot fedezett fel a Delfin csillagképben. Az akkor 6,3 magnitúdós csillagot 18 cm-es reflektorával fedezte fel. Az objektum egy nappal korábban halványabb volt 13 magnitúdónál.

20130816_nova_delphinus_1

Az új nóva helye az égen.

A Delfin csillagkép negyedrendű csillagokból álló jellegzetes kis csillagkép a nagy nyári háromszög közelében. Legutóbb 1967-ben figyeltek meg egy 3,7 magnitúdós vendégcsillagot a Delfin csillagképben. Az új csillagok hagyományos neve nóva. A nóva szó a latin nova stella (=új csillag) kifejezésből származik, s mindmáig ezzel a névvel hivatkozunk a kataklizmikus változócsillagok egyik típusára. Az újonnan felfedezett csillagrobbanás is ebbe a típusba tartozik – egy kettős rendszerben található fehér törpe felszínén lejátszódó termonukleáris reakciók állnak a hirtelen felfényesedés hátterében.

20130816_nova_delphinus_2

Közelkép a nóva pozíciójáról.

A nóva a Vulpecula (kisróka) és a Sagitta (nyíl) csillagképek között található (l. fent). A megkeresését segíti a lenti ábra, melyen a nóva közelében levő csillagok fényességét is feltüntették. A pontosabb észleléshez használjuk az AAVSO csillagtérképét (utolsó ábra). A nóvát a cikk szerzője is megkereste péntek (augusztus 16.) hajnalban. Helyi idő szerint négy óra előtt pár perccel 4,8 magnitúdó fényesnek találta. Budapesti megfigyeléséhez még binokulár szükséges, de tiszta égbolt alatt már szabad szemmel is könnyen megtalálható az új csillag. Érdemes tehát komolyabb műszerek nélkül is megkeresni a legutóbbi évek egyik legfényesebb vendégcsillagát.

20130816_nova_delphinus_3

A Delfin csillagaitól kiindulva ezen ábra csegítségével találhatjuk meg az ábrán zölddel jelölt jövevény csillagot.

20130816_nova_delphinus_4

Az új változó keresőtérképe az AAVSO oldaláról.

Kapcsolódó oldalak:

További hasznos oldalak:

Címoldali kiskép: Hadházi Csaba

Hozzászólás

hozzászólás