Tavaszi fénykúp

2485

Az állatövi fény egyike a tavaszi égbolt látványosságainak, amely csak nagyon ritkán figyelhető meg fényszennyezett városi égboltról.

Szabó Szabolcs Zsolt, Szolnok

Március 5-én délután, erős szélben felmentem a szolnoki TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló tetőteraszára, ahonnan a tervem az volt, hogy panorámaképet készítek  városunkról. Miután az alapképekkel elkészültem, megnéztem a nyugati égboltot is. Először nem tűnt fel semmi, mivel még viszonylag világos volt az ég, és narancsos árnyalatokban derengett a horizont. Készítettem erről a részről is képeket. Nagyjából este 6 óra előtt 10 perccel észrevettem, hogy “valami nincs rendben”. A nyugati horizonton szélesen terpeszkedő, kifényesedett területtől meredeken, a Fiastyúkig (M45) és még azon túl is egy egyre halványabb és keskenyedő torzult – szinte, már-már eldőlni látszó hegyesszögű háromszög alakú fénylést láttam. Nem volt kérdéses, hogy ez az állatövi fény. Örömömben felkiáltottam. Végigfutott az agyamon, hogy most nem valami kitelepülésen, több km-re vagyok a városunktól és a csillagdánktól, hanem ott vagyok bent, és fent a tetőn.
Ilyen jelenséget egyébiránt pont hat évvel ezelőtt, egy sötét egű megfigyelőhelyről láttam. Láttam már állatövi fényt a belvárosból, a Zagyva árteréről, de a csillagdából még sohasem. Régebbi szakkörösök elbeszélései alapján és a “régebbi korok” dokumentációiban sem találtam annak nyomát, hogy valaha is látható lett volna odafentről ez a csodás jelenség. Hozzátenném, szerintem ez több szerencsés esemény együttes hatásának eredményeként volt lehetséges: nem volt látható a Hold, aznap délután erős szeles idő volt, amely kitakarította a párás, piszkos levegőt, valamint egy, már 2015 óta adott dolog, hogy városunk közvilágításért felelős lámpatestjeit lecserélték laposbúrás LED-ekre. Már több esetben felhívtam a figyelmet, hogy nálunk Szolnokon ez a fejlesztés a csillagászati megfigyelések szempontjából egy nagyon fontos és jelentős előrelépés volt. Ahogy nyaranta egészen le a déli horizontig látjuk a Tejút fodros, sötét ködökkel megszakított derengéseit, úgy most (ezek szerint) nyugati irányban az állatövi fényre is van nem kis esély. Mielőtt lecserélték volna ezeket a lámpákat, azelőtt is voltak fantasztikusan tiszta egek, viszont előtte nem volt ehhez a jelenséghez szerencsénk. Mindent egybevetve fantasztikus élmény volt látni ezt a csodát a tetőről. Úgy is mondhatnám, tovább bővült a tetőről megfigyelhető jelenségek száma.

Hozzászólás

hozzászólás