Tavaszi tűzgömb

3296

2018. április 8-án az esti szürkületben sokak figyelmét felkeltette a nyugati égboltot végigszántó tűzgömb.

Pócsai Sándor, Dávod

Április 8-án este látványosnak ígérkezett a Nemzetközi Űrállomás átvonulása, készültem is rá, hogy megörökítsem. Az Ikrek csillagkép irányába állítottam a fényképezőgépet, próbafelvételre már nem volt idő. A felvétel meghiúsult egy kis malőr miatt – tévedésből 1/30-ad másodpercre állítottam az expozíciót 30 másodperc helyett. Sebaj, már jó párszor megörökítettem az elmúlt években az űrállomást. Gondoltam, ha már kint vagyok az ég alatt, legalább a lenyugvó Vénuszt megörökítem a Fiastyúk és az Orion “társaságában”. 20:48-kor már készült a felvétel, amikor jobbról hirtelen felvillant egy meteor, ami egyre fényesebb és fényesebb lett. A zöldesfehér tűzgömb 3-4 másodperc alatt méltóságteljesen átszelte a készülő felvételem látómezejét. Erre mondják: jókor, jó helyen… Gyönyörű látvány volt, nagyon fényes, és a végén még szikrákat is szórt. -7, -8 magnitúdóra becsültem a fényességét. Vártam néhány percet, de hanghatást nem hallottam.

Látványos tűzgömb Pócsai Sándor 2018. április 8-i felvételén (Sony DSC-HX400V fényképezőgép, 2,8-as blende, ISO 400, 30 s expozíció). A látványos felvételen jól látható az Orion csillagkép, az Aldebaran és a Hyadok V betűje és a Fiastyúk apró csillagcsoportja. A tűzgömb nyoma alatt a horizont közelében a Vénusz ragyog.

A szerkesztő megjegyzése: Szinte napra pontosan három évvel ezelőtt, 2015. április 6-án az esti szürkületben szintén igen fényes, hanghatást is mutató tűzgömböt észleltek Miskolc térségében. Érdemes átböngészni akkori összeállításunkat.

 

Hozzászólás

hozzászólás