Téli égi kincsestár: a Mars a Taurusban

1515

A decemberi ködös, borult éjszakák után igazi karácsonyi ajándék a derült ég. Csillaghalmazok, sötét (égi) ködök és a még mindig ragyogó Mars egyetlen képen.

Benei Balázs, Abasár

A hetek óta tartó szokásosan felhős, ködös, párás decemberi időjárást követően szentestére végre igazi, kristálytiszta téli éjszaka borult a Mátraaljára. Abasáron töltöttem az ünnepek első felét, a karácsonyi vacsora után az udvarra lépve ragyogó ég fogadott, még a téli Tejút is derengett a zenitben és környékén.

A Bikában járó Mars túlragyogta a legfényesebb csillagokat is, narancs színével szépen passzolt az Aldebaranhoz. A Stellarium applikációban már korábban megterveztem ezt a kompozíciót, a Mars mellett a Hyadok, Plejádok és a Kalifornia-köd megörökítése volt a fő szempont. A kamera kijelzőjén vettem csak észre az első képeken, hogy a Bika szarvai közt megbújó NGC 1647 nyílthalmaz is belefért a látómezőbe. Később, a képek kidolgozásával tűntek aztán elő a Mars közelében látszódó Taurus Molekuláris Felhő sötétköd komplexum részei. 400 fényéves távolságával ez a hozzánk legközelebbi molekulafelhő.

Ezzel a képpel kívánok minden amatőrcsillagásznak kellemes ünnepeket!
Kép adatai: 204 x 30 sec, Canon 450D (átalakított), Canon EF 50mm f/1,8 STM @f/3,5, ISO 1600, Omegon MiniTrack LX2 óragép

Hozzászólás

hozzászólás