Törpebolygó a nyílthalmazban

2714

Az elsőként felfedezett kisbolygó, az (1) Ceres a csillagos égi háttérhez viszonyított elmozdulásával hívja fel magára a figyelmet. Égi vándorlása különösen látványos szakasza volt, amikor a Bika csillagkép fejét kirajzoló Hyadok nyílthalmaz csillagai „között” vándorolt november folyamán.

Balázs Gábor, Dabas

November 2-án, amikor a Ceres a legközelebb járt az Aldebaranhoz, megszületett a gondolat, hogy megörökítsem a törpebolygó egész útját a Hyadok nyílthalmazban. Az ehhez szükséges képeket 3 naponta terveztem elkészíteni. Fix fotóállványról 168 mm-en fotózni igazi kihívás volt, de végül a 2 másodperces képek használhatónak bizonyultak. Az első elemeket igazán jó, derült égen tudtam fotózni, viszont 14-e után a köd és a felhők veszélyeztették a végső kép elkészültét, de ezek ellenére mégis sikerült a november 2-án megálmodott képet elkészíteni.

A kép Canon EOS 250D fényképezőgéppel és egy Sigma 70-300 teleobjektívvel készült, 168 mm-es fókusszal. A képek 2 s záridővel készültek, de a növekvő Hold miatt az ISO-értéket 6400-ról 3200-ra, majd 1600-ra csökkentettem. Ezekből 20 képet stackeltem össze. A november 2-án készült alapképre GIMP-ben maszkoltam rá a más-más napokon készült Ceres-t.A végső kép 6,94 x 4,82 fokot mutat, pixelenként 4,57 ívmásodpercben. (Meghatározva az astrometry.net segítségével.) Valamennyi felvétel Dabason készült. A készítési dátumok: november 2., november 5., november 8., november 11., november 14., november 17., november 20.

Hozzászólás

hozzászólás