Tükörcsiszolók

1490

Készítsünk távcsőtükröt házilag! A magyar amatőrcsillagászok távcsöves találkozójának egyik fontos programja volt a kollektív tükörcsiszolás.

Illés Tibor, Tarján

A 2009-es Meteor Távcsöves Találkozó egyik érdekes, sokak figyelmét felkeltő programja volt a távcsőtükör-csiszolás. A többnyire régi, hagyományos módszereket követő munka során a sík üvegkorongok három nap alatt váltak valódi távcsőtükörré a kitartó résztvevők szorgos kezei alatt. Bár a rendelkezésre álló idő rövidsége és a meglepően nagy érdeklődés miatt nem lett készen minden tükör, ennek ellenére mindenki boldogan vitte haza saját munkájának eredményét azzal a tudattal, hogy egy olyan tevékenységben sikerült tapasztalatot szereznie, mellyel tiszteleghet Kulin György emléke előtt.

A helyszínen elkészült, vagy a később otthon befejezett tükrök közül azóta már több átesett a gőzölésen, melytől igazi optikává vált, és remélhetőleg a következő Nagytáborban már mint működő távcső lelkeként fogja gyűjteni a fényt és hirdetni készítője kitartó munkájának eredményességét.

Személy szerint minden egyes résztvevőre büszke vagyok, mind a kitartásáért, mind az odaadó, fáradhatatlan munkájáért, amellyel hozzájárultak a program sikerességéhez!

A tarjáni távcsöves találkozó tükörcsiszolói büszkén mutatják be munkájuk eredményét Illés Tibor panorámafotóján.

A tarjáni távcsöves találkozó tükörcsiszolói büszkén mutatják be munkájuk eredményét Illés Tibor panorámafotóján.

A tükörcsiszolás folyamatának lépéseit mutatják be az alábbi panorámaképek:

Távcsőtükör csiszolás II. – üvegkorongok
Távcsőtükör csiszolás III. – csiszolás
Távcsőtükör csiszolás IV. – szurkozás
Távcsőtükör csiszolás V. – polírozás

Szöveg: Zsámba István

Hozzászólás

hozzászólás