Űrállomás-átvonulás

2533

Az éjszakai égen átvonuló Nemzetközi Űrállomást nem csak ragyogó fénypontként örökíthetjük meg, hanem részleteiben is.Padányi Árpád, Tihany

Távcsöves bemutatók alkalmával gyakori kérdés: megfigyelhetjük-e a Nemzetközi Űrállomás (ISS) részleteit? Mutat-e kiterjedést, ha távcsővel nézzük, láthatók-e a napelemtáblák, netán még kisebb részletek? A gyorsan mozgó űrállomás távcsöves követése közönséges műszerekkel nem könnyű feladat, hiszen viszonylag nagy nagyítás szükséges ahhoz, hogy kiterjedését megfigyelhessük. Kedvező esetben akkorának látszik az ISS, mint a Jupiter, tehát nagyon is érdemes próbálkozni az átvonuló űrállomás megörökítésével. Ez azonban nem könnyű feladat.

2007w37_nagyA távcső látómezején átsuhanó ISS megörökítésére rendkívül rövid expozíciókat kell alkalmazni; sokkal jobb eredmény érhető el, ha számítógépes vezérlésű távcsővel folyamatosan követjük az átvonuló űrállomást. A hét csillagászati képe „állókamerás” módszerrel született, vagyis a folyamatosan felvett filmre „ráfutó” űrállomás képeit látjuk. Az itt bemutatott felvétel montázs, a két szélső kép 21 másodperc időkülönbséggel készült, jól látható, hogy ez idő alatt az űrállomásra való rálátás jelentősen megváltozott. A kép készítésekor az ISS össze volt kapcsolódva az Endeavour űrrepülőgéppel, azonban utóbbit az űrállomás jórészt takarta.

A hét csillagászati képe 2007. augusztus 16-án készült Tihanyból, 130/910-es Superapo refraktorral, Unibrain Fire-i módosított webkamerával (30 frame/s, 0,085 ms expozíciók).

Vezérlés: D600 notebook, The_Sky6, Skysensor 2000PC. Az időpontok (balról jobbra): 21:30:20 (355 km), 21:30:31 (362 km), 21:30:51 (417 km). Zárójelben az ISS aktuális távolságát tüntettük fel.

Az Űrállomás fotografikus megfigyelési módszereiről a Meteor 2007/10. számában közlünk hosszabb cikket.

Hozzászólás

hozzászólás