A vertikális napóra

3562

   Ha nem pontosan kelet–nyugati irányú, hanem attól meghatározott fokkal eltér, szintén a horizontális napóra beosztásának átvetítését alkalmazzuk. Ha a fal kelet felé fordul, a vetítőegyenest balra, nyugati eltérénél jobbra kell megfelelő szögértékkel elferdítenünk a 12-es óravonal talppontja körül (l. Az ábrán). Nyilvánvaló, hogy a délkeleti irányba néző falra kerülő napóra a délutáni órák egy részét nem mutatja, ezek vonalait nem is tudjuk megszerkeszteni. Az elhelyezéskor ügyeljünk arra, hogy a mutató talppontjához viszonyítva a 12-es óravonal pontosan függőleges legyen. A mutató rúdjának természetesen ebben az esetben is a Pólusra kell mutatnia. Elhelyezése ferde falon gondot jelent, mert két szögértéket kell figyelembe venni: a földrajzi szélesség és a falsík szögét, amellyel eltér a kelet–nyugati iránytól.

   Az óraszámokat és a feliratokat vagy időálló homlokzatfestékkel festem, vagy fémből (réz- vagy alumíniumlemezből) készítem. Ez utóbbiakat műanyag tiplikkel rögzítem a falba.

   Magyarországon a napórák 57%a vertikális típusú.

   Az 1994. évi adatokat szerint hazánkban összesen 371 rögzített kivitelű napóra van. (A múzeumokban ezeken kívül több mint 200 zseb- és dísznapórát tartanak számon.) Keszthelyi Sándor kiváló napóra-kutató gyűjti még a rögzített napórák adatait, ő állítja össze a közeljövőben elkészülő új magyar napóra-katalógust.

{mosimage}

Az Esztergom és Vidéke 1997. szeptember 11-i számában megjelent cikk másodközlése

A horizontális napóra

Hozzászólás

hozzászólás