Üstököstalálkozó

3436

Két üstökös találkozója mindenképp megörökítésre méltó esemény. A 260P/McNaught és a C/2018 N2 (ASASSN) adott egymásnak “randevút” szeptember 8-án.

Sebestyén Attila, Csongrád

Nagyon készültem erre az eseményre. A két üstökös, amelyeket az elmúlt hetekben és hónapokban észleltem, nagyon közel került egymáshoz az égbolton, és kamerámban egy látómezőbe kerültek… Nagyon ritka, talán megismételhetetlen egy ilyen “találkozó”.
Sokáig úgy tűnt, hogy az időjárás tönkreteszi az esemény rögzítését. Este 11-kor még esett az eső, majd hajnali fél 1-kor kitisztult az ég!! Sikerült 75 db. 1 perces képet készítenem. Ezek után ismét esőre váltott az időjárás, nagy szerencsém volt, talán több is mint szerencse!

Mindkét üstökös nagyon szép csóvát mutat, a 260P/McNaught üstökös csóvájában még részletek, egy erős fényes szál és egy halványabb is látható. Az N2-t pedig kissé ívelt csóvája teszi különlegessé. Mindkét üstökös az Aries csillagképben volt észlelhető.
A “randevú” csak látszólagos volt, az észlelés idején a 260P 90,2 millió km-re, az N2 pedig több mint 380,3 millió km-re járt. A továbbiakban is érdemes felkeresni őket, még egyik üstökös sem érte el napközelségét.

Hozzászólás

hozzászólás