Varázslatos balatoni éjszaka

2449

A februári hidegbetörés rövid, de annál emlékezetes kóstolót nyújtott az igazi télből. A derült éjszakák sok égi látnivalóval szolgáltak, a Balaton partján pedig egészen különleges látványban lehetett részünk.

Csernok Gyula, Balatonberény

A „Salar de Balaton” fotóhoz a február közepén az egyik napról a másikra viharos széllel érkező hidegbetörésnek köszönhetően egészen elképesztő jégformák alakultak ki a magyar tenger partján. Rengetegen felkerekedtek az országban, hogy megcsodálják ezeket a különleges jégképződményeket, köztük én is. Ami a part menti növényzetre, fűszálakra, tereptárgyakra rakódott jégformációkon túl megragadta a figyelmemet, az a part menti jég különleges mintázata, sokszögletű rajzolata volt.

A hidegbetörés előtt kialakult különálló kisebb-nagyobb jégtáblákat a viharos északi szél egybeterelte a déli part mentén. Később aztán pár nap alatt ezek a különálló, part mentén felsorakozó jégtáblák az erős fagy hatására összefagytak, egybefüggő jégpáncélt képezve. Az így kialakult jégfelszín rajzolata a bolíviai Salar de Uyuni sómező látványát idézte és ez a mintázat adta az ötletet és az előteret a csillagjárós fotómhoz. Technika részletek: 14 mm, f/2,8, ISO 2000, 20 db 30 mp-es expozíció, 2020.02.14.

Hozzászólás

hozzászólás