Magyar diákvideó a Perseverance roverről

2923

A NASA Mars 2020 küldetése keretében nemrég a bolygóra sikeresen leszállt Perseverance nevű rovere és leszállóhelye által „ihletett”, művészi megfogalmazású rövidfilmet készítettek a Polaris Csillagvizsgáló szakkörösei. A képanyagot a középiskolások állították össze: a rajzokat és az animációt Kovács Marcell és Hidasnémeti Julcsi alkotta, az aláfestő zenét Mérész Bogi szerezte.

A rövid animáció a „The Perseverance and Us” című pályázati kiírásra egy projektmunka keretében készült. A pályázat nyertesei egy-egy Mars 36 zsebatlasszal gazdagodhattak Hargitai Henrik, és az EuroPlanet program révén. A filmen bemutatott képzeletbeli utazás az óbudai csillagvizsgáló távcsövétől, és az avval megfigyelhető Mars látványától indul, majd a Jezero-kráterbe érkezik. Az animáció végén egy kis „időutazással” a rover által vizsgált kőzet múltját is megismerjük, amint azt egy ősi tó hullámai lassan elnyelik.

A Polaris Csillagvizsgáló csillagászati szakköre 2001-ben, idén éppen húsz éve alakult meg. Az elmúlt két évtized szakkörösei előbb Kereszturi Ákos, majd Horvai Ferenc vezetése mellett számos hazai és nemzetközi megmérettetésben bizonyítottak: eljutottak a chilei Európai Déli Obszervatórium távcsöveihez, de a NASA nemzetközi űrtáboraiban is többen részt vettek, az elmúlt években pedig a nemzetközi csillagászati diákolimpián bizonyítanak. Reméljük a Perseverance rovert követő szondák munkájában a ma még „csak” szakkörös diákok között akad, aki majd kutatóként vagy mérnökként is közreműködik.

Hozzászólás

hozzászólás