Viszlát, Tesla!

Óriási figyelem övezte a Falcon Heavy február 6-i indítását. A SpaceX nehézrakétája nem vitt magával hasznos terhet, "nehezékként" azonban Elon Musk Tesla autója kapott helyet a rakéta tetején.

6673

Óriási figyelem övezte a Falcon Heavy február 6-i indítását. A SpaceX nehézrakétája nem vitt magával hasznos terhet, „nehezékként” azonban Elon Musk Teslája kapott helyet a rakéta tetején.

Rózsa Ferenc, Las Campanas Obszervatórium, Chile

Január 26-a és február 12-e között a chilei Las Campanas Obszervatóriumban, a HATpi projekt telepítési munkálatain vettem részt. Magammal vittem egy Fornax Light Track II asztrofotós mechanikát. A feszített munkatempó ellenére minden éjszaka kerítettem 1-2 órácskát a fotózásra. Február 6-án a Nagy Magellán-felhő fotózása közben lettem figyelmes a keleti égen megjelenő először pontszerű, majd egyre jobban kiterjedő, feltűnően ezüstös-kékes foltra, amely (az itt ritkán látott) felhőktől szokatlan módon nem sodródott az égen. Villámgyorsan átszereltem 2,0/135-ös objektívemet a témához alkalmasabb 3,5/8 mm-es halszem optikára. A felhő teljes eloszlásáig sajnos már csak egy érdemleges fotót sikerült készítenem.

A fotón látható a HATpi automata teleszkóp letolható tetejű dómja, közvetlen jobbra tőle felfedezhetők a távolban a Magellan-teleszkópok, valamint az 1 m-es Henrietta Swope teleszkóp kupolája. Egészen hazaérkezésemig nem tudtam, mit is fotóztam, mivel számítógépem meghibásodása miatt minden hírforrástól el voltam vágva. Landy-Gyebnár Mónika azonosította különös jelenséget. A felvételen a Falcon Heavy harmadik, a Föld körüli pályát elhagyó gyorsító manőverét láthatjuk. A kiáramló és szétterülő hajtóműgázok által létrehozott kékes színű felhő figyelhető meg a kép közepén alacsonyan, a műszereket befogadó épület fölött.

Képadatok: Las Campanas Observatory 2018.02.06 23.30. körül (helyi idő)
Canon 550D Samyang 3,5/8 , ISO 800, 120 s. exp. 3,5 rekesz.
Fornax Light Track II mechanika. Az utómunkálatokért köszönet illeti Landy-Gyebnár Mónikát.

Hozzászólás

hozzászólás