Vörös lidércek az égen

929

Különleges magaslégköri fényjelenségeket, vörös lidérceket sikerült megörökítenie észlelőnknek június 19-én egy ausztriai zivatarcella fölött.

Landy-Gyebnár Mónika, Veszprémfajsz

2009. június 19-én este a veszprémfajszi Kálvária-domb tetején várakoztam egy esetleges éjszakai világító felhő megjelenésére Ladányi Tamással. Mivel a várt jelenség nem akart megmutatkozni, gyönyörködtünk a csillagos égben – s egy Ausztria keleti szélénél, tőlünk északnyugatra lévő zivatarcella villámaiban, majd a fényképezőgépemet is ebbe az irányba fordítottam és sorozatexponálásra állítottam, reménykedve, hogy talán valami látványt sikerül rögzíteni. Hamarosan megerősödött a szél, összepakoltunk, s hazamentünk. A képeimet csak vasárnap, 21-én volt időm átnézni, s ekkor fedeztem fel az egyiken a vörös lidércet az osztrák zivatarcella felett. A felismerés óriási örömét követően tudtam csak a tényekre koncentrálni.

A lidércekről Bór József, az MTA GGKI kutatója írt nagyszerű cikket portálunk számára. A lidércek a zivatarfelhő felett jelennek meg, akár 90 km magasságig is felnyúlhatnak, vagyis az elhelyezkedésük a mezoszférába tehető. Emiatt az észlelésükhöz arra van szükség, hogy a kialakulást előidéző zivatargóctól meglehetősen távol, mintegy 100-150 km-re (vagy még messzebb) legyünk.

Az esetemben ez a helyzet tökéletesen fennállt, mivel légvonalban mintegy 130 km választott el a zivatartól. A képem 22:35:49-kor készült, a radarkép 22:30-as helyzetet ábrázol.

2009w27-nagy

Ha az észleléshez adott a megfelelő távolság és időjárási helyzet, már csak egy fényképezőgépre van szükség a megörökítéséhet – no és egy nagy adag szerencsére. Esetemben a fényképezőgép egy agyonhasznált Konica-Minolta Dynax 5D DSLR volt, amelyen Sigma 20 mm F1,8 DG RF objektív volt szolgálatban. A blendét 2,8-ra állítottam, a kép készítésekor ISO400-as érzékenységet és 13 másodperces expozíciós időt használtam. Mindössze 15 képet készítettem a zivatarcelláról, és így is sikerült elkapni a lidércet. A zivatarfelhő az északnyugati láthatár fölé kb 7 fokkal emelkedett, a lidércet pedig kb. 22-25 fokos horizont feletti magasságban lehetett látni. A felszerelés egyszerűsége, az átlagos beállítások meggyőztek arról, hogy bárki képes lehet vörös lidércek megörökítésére! A nyár még minden bizonnyal tartogat zivatarokat, amelyek kellő távolságra lesznek tőlünk, így csak biztatni tudom érdeklődő amatőrtársaimat, hogy fordítsák fényképezőgépüket egy-egy távoli vihargóc irányába és próbálkozzanak: bátraké a szerencse!

Hozzászólás

hozzászólás