Űrlenyomat a Mai Manó Házban

989

A Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Ház, Budapest VI. Nagymező u. 20.) megnyílt az Űrlenyomat című kiállítás, mely a legkiválóbb hazai asztrofotósok mukáiból válogat, köztük sokan szerepeltek már a hirek.csillagaszat.hu A hét csillagászati képe rovatában is. A nagyszabűsú kiállításon a szervezők külön helyiséget szentelnek száz évvel ezelőtt elhunyt Gothard Jenőnek, kora kiváló csillagászának és (asztro)fotográfusának is.

Magyar Fotográfusok Háza
Mai Manó Ház
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Tel.: 06 1 473 2666
maimano@maimano.hu
www.maimano.hu

Felvételek a június 25-i megnyitóról:


A kiállítást Sztevanovity Zorán (az MCSE tagja) nyitotta meg


A megnyitót óriási érdeklődés kísérte


Ízelítő a kiállítás képeiből


Az Űrlenyomat naptárkatalógusa (2010-es csillagászati adatokkal, jelenségekkel)

„Olyan kiállítást tervezünk, mely a tudományos fényképezés és a fotóművészeti alkotások közti, gyakran indokolatlanul széles árkot próbálja meg kicsit csökkenteni. Miközben az elképesztő égi jelenségeket nézzük, ismert bolygókat, égitesteket, galaxisokat ismerünk fel a fényképeken, azonközben fényévek százezreit, millióit utazzuk be, s megértjük, ha akarjuk, micsoda jelentéktelen kis gömböcskén élünk oly nagyon öntelten. Mindeközben megemlékezünk a csillagászati fotográfia egyik magyar úttörőjéről, Gothard Jenőről is, aki most 100 éve halt meg.” (Kincses Károly)

2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve. A Magyar Fotográfusok Háza, a Magyar Csillagászati Egyesület és az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium együttműködésével csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Az ENSZ és az UNESCO által meghirdetett év nagyszerű alkalom arra, hogy minél szélesebb körben megismertessük a csillagászat eredményeit a fotográfia eszközrendszerének segítségével. A digitális fotótechnika használatával egyre látványosabb felvételek születnek az égitestekről, az égi jelenségekről. A kiállításon kortárs csillagászok olyan asztrofotóiból mutatunk be válogatást, melyek tudományos szempontból nagy jelentőséggel bírnak, ugyanakkor a széles közönség számára is értékes látványt nyújtanak, autonóm művészeti értékük kimagasló. A kiállítás szerves része e mellett Gothard Jenő halálának 100 éves évfordulójára rendezett külön kiállítás, ami egyedülálló szakmai jelentőséggel bír. Gothard Jenő a legjelentősebb magyar asztrofotográfus volt. Képei, fotográfiával kapcsolatos tárgyai, könyvei még soha, egyetlen alkalommal sem voltak kiállítva Budapesten együtt.

A kiállító fotósok

Berkó Ernő, Braskó Sándor, Csabai István, Deli Tamás, Éder Iván, Francsics László, Horváth Attila Róbert /Hozé/, Kerekes Gábor, Ladányi Tamás, Szendrői Gábor, Szilágyi Lenke, Szitkay Gábor

A kiállítás megtekinthető

2009. június 26–szeptember 13., minden hétköznap 14 és 19 óra, hétvégén 11 és 19 óra között.
A kiállításhoz kapcsolódóan számos különleges eseményre, rendezvényre és programra is sor kerül majd. A kiállításhoz naptár-katalógus készül a Magyar Csillagászati Egyesülettel való együttműködésben.

A kiállítás megvalósítását támogatta: Oktatási és Kulturális Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Főváros Önkormányzata, Fővárosi Önkormányzat Budapest Közgyűlés Gazdasági Bizottsága

Hozzászólás

hozzászólás