Belesimul a tájba Stonehenge új látogatóközpontja

1059

  A kőkori kőkörtől nagyjából 2,5 kilométerre nyugatra, Amesbury közelében felépülő látogatóközpont terveit a Denton Corker Marshall építésziroda készítette (itt meg is tekinthetők). Az English Heritage Stonehenge-projektjének igazgatója, Loraine Knowles szerint az új építmény "beleolvad majd a tájba, és a látogatók így könnyebben ráhangolódhatnak a környékre, mielőtt megérkeznek a kövekhez".

 

  A központot a neolitikus építménytől egyébként nem lehet majd látni: a különleges szerkezetű üvegházban kiállítótermek, oktatási programok, kávézó, és egy üzlet is várja a turistákat. Az épületet egy, a cornwalli Eden Projectben már sikerrel alkalmazott közlekedési rendszer köti össze a kőkörrel (http://www.claytrails.co.uk). Erre az autós megközelítési lehetőségek felszámolása miatt lesz szükség, hiszen a beruházás kapcsán végre lezárják majd a közeli gyorsforgalmi utat is.

  Ezzel egy hosszú vita ért véget: 2000 óta már több terv is készült, hogy a környékről az autóutak mellett az oda nem illő turistafogadó épületet is eltüntessék. A kormányzat azonban 2007-ben leállította a tervezett beruházást, mondván az A344-es út alagútban történő elvezetése nem éri meg a szükséges félmilliárd fontos költséget. A mostani tervek a 2008 decemberében kiírt, majd idén májusban tovább szűkített pályázatra születtek meg.

  

Most ilyen, és ilyen lesz Stonehenge környéke

   A projekt megvalósítása azonban még messzinek tűnik, hiszen a finanszírozás kérdése még egyáltalán nincs letisztázva: az English Heritage amúgy is szűkös forrásai mellett az Örökségi Lottóalaptól és más magán- és közforrásokból is várnak rá pénzt. A munkálatok a tervek szerint 2011-ben kezdődhetnek el, és a központot a 2012-es londoni olimpia előtt nyithatják majd meg.

BBC News, Daily Telegraph

A Múlt-kor http://www.mult-kor.hu/20091013_belesimul_a_tajba_stonehenge_uj_latogatokozpontja honlapján megjelent cikk másodközlése

Hozzászólás

hozzászólás