Elhunyt Hajmási József, a székesfehérvári amatőrcsillagászat atyja

1333

Hajmási József 1963 és 1967 között a Liszt Ferenc utca sarkán, az autóbusz-pályaudvar mellett tartott bemutatókat egy kis hordozható távcsővel. Négy esztendő alatt 291 alkalommal mintegy 76 ezer ember nézhette "közelről" a csillagokat. Ez több volt, mint a város akkori lakóinak száma.

A csillagvizsgáló 67-től 77-ig a Vidám Parkban az óriáskerék mellett működött. Itt már azt a 300 mm átmérőjű Newton teleszkópot használták, mely ma a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban található. Józsi bácsi sokat kilincselt a város és a város üzemeinek vezetőinél, hogy ez a távcső elkészülhessen. A megkeresett személyek között számos egykori tanítványa is volt. A Hobbym: a csillagos ég című film székesfehérvári jelenete is a Vidám Parkban készült. Kulin Györggyel és az akkori szakkörösökkel együtt látható a filmben. (A mellékelt kép a filmből származik. Hajmási József balra látható.)

Kedves feleségével, sokat utazott, s ezekről gyakran tartottak diavetítéses előadásokat városszerte. Sokan innen ismerik őt, illetve őket.

Hajmási József búcsúztatása augusztus 19-én, csütörtökön 15 órakor lesz Székesfehérváron a Fő utcán a Ciszterci templomban.

Hozzászólás

hozzászólás