A Holdnál is fényesebb tűzgömb robbant Dél-Spanyolország felett

3362

Látványos, vakítóan fényesen izzó tűzgömb tűnt fel december 11-én este Dél-Spanyolország felett, amit a Calar Alto Obszervatórium meteormegfigyelő kamerái is megörökítettek.

2016. december 11-én este helyi idő szerint 22:25-kor (világidőben 21:25-kor) a Holdnál is fényesebb tűzgömb tűnt fel Dél-Spanyolország felett, amelyet főleg Granada, Andalúzia és Jaen tartományokban lehetett  jól megfigyelni.

Nem is lehetett volna szerencsésebb földrajzi hely felett ennek a látványos tűzgömbnek a feltűnése, mint a Calar Alto Obszervatórium égi látóterében, ahol egyébként egy professzionális meteormegfigyelő állomás műszerei is rendszeresen fürkészik az égboltot. Ez a SMART (Spectroscopy of Meteoroids in the Atmosphere with Robotic Technologies) projekt keretében történik José Maria Madiedo professzor (Huelva-i Egyetem) vezetésével.  A Calar Alto Obszervatórium egyébként a spanyolországi Andalúzia tartományban Almeria város közelében a  Sierra de Los Filabres hegységben mintegy 2168 méter magasságban helyezkedik el (földrajzi koordinátái: északi szélesség 37 fok 13′ 25″, nyugati hosszúság 2 fok 32′ 46″).

José Maria Madiedo, a Huelva-i Egyetem asztrofizikus professzora szerint a tűzgömb mintegy 20 kilométeres másodpercenkénti sebességgel (72 ezer km óránként) lépett be a Föld légkörébe. Azt is hozzátette, hogy elég nagy mérete lehetett a bolygóközi térből érkező testnek ahhoz, hogy több kisebb-nagyobb darabja elérje a földfelszínt.

20161226_del-spanyolorszagi_tuzgomb_2016dec11_1
A 2016. december 11-én 21:25 világidőkor feltűnt dél-spanyolországi tűzgömb „teleholdnak” látszik a Calar Alto Obszervatóriumból (kéo: SMART program, Calar Alto és Huelva Egyetem, Spanyolország).

A következő képen a tűzgömb maximális fényességében ragyog, ami a megfigyelőket – köztük sok turistát – szinte megrémisztette a spanyol Costa del Sol („Napos part”) fürdő- és turistaparadicsom térségében.

20161226_del-spanyolorszagi_tuzgomb_2016dec11_2
A 2016. december 11-i dél-spanyolországi tűzgömb maximális fényességében izzik (kép: SMART program, Calar Alto Obszervatórium, Spanyolország).

Az alábbi videofelvételen a tűzgömb fényességének és látszó méretének időbeli változását lehet nyomon követni.

20161226_del-spanyolorszagi_tuzgomb_2016dec11_3_video

A következő képen a Calar Alto obszervatóriumban működő SMART meteor megfigyelő műszerével készült olyan felvételt mutatunk be, amelyen a földi légkörben felizzott meteor színképét is rögzíteni lehet.

20161226_del-spanyolorszagi_tuzgomb_2016dec11_4
A 2016. december 11-i dél-spanyolországi tűzgömb színképéről készült felvétel a Calar Alto Obszervatóriumban elhelyezett műszerrel. A felvételen egymással közel koncentrikus körívekben helyezkednek el a színképvonalak (kép: SMART meteor megfigyelő program, Calar Alto és Huelva-i Egyetem).

Spanyolország déli tengerpartja, a Costa Del Sol még télen is tele van turistákkal, akik arról számoltak be, hogy kisebb morajlást hallottak és földrengésre emlékeztető kisebb talajrezgést érzékeltek. Ezeknek a kísérő jelenségek valószínű oka a meteor földi légkörben keltett lökéshulláma.

Felmerül a kérdés, hogy mekkora is lehetett a mostani dél-spanyolországi tűzgömb, ami hang- és földfelszíni mechanikai rezgéseket is tudott kelteni és lehetnek-e Föld felszínére hullott darabjai?

Mint ismeretes, a 21. század eddigi legnagyobb szétrobbanó és pusztító légköri lökéshullámmal kísért tűzgömbje 2013. február 15-én az oroszországi Cseljabinszk körzetében tűnt fel, amelynek több, kisebb-nagyobb darabját meg is találták. A cseljabinszki tűzgömböt létrehozó eredeti test a becslések szerint mintegy 15 méteres lehetett és a légkörbe kb. 19 kilométeres másodpercenkénti sebességgel lépett be. A mostani dél-spanyolországi tűzgömböt létrehozó test azonban a cseljabinszkinál valószínűleg kisebb lehetett, mert nem ért el olyan fényességet és a kísérő hang és mechanikai hatások sem voltak olyan nagy mértékűek, mint a károkat is okozó cseljabinszki tűzgömb esetén. Mindenesetre egy legfeljebb néhány méteres meteoroidról lehet szó a mostani dél-Spanyolország térségében a légkörbe belépő kis égitest esetén.

Bár a mostani dél-spanyolországi tűzgömb nem volt olyan nagy, mint a cseljabinszki, a légköri szétesése valószínűsíthető és remélhetőleg a földre is hullottak darabjai. amelyeket majd később meg is lehet majd találni és laboratóriumokban elemezni. Amennyiben voltak is olyan darabok, amelyek elérték a Föld felszínét, a megtalálásuk esélye alapvetően függ a légkörbe érés szögétől, az egyes szétszóródott darabok repülési irányától és végsebességétől is. Mivel még nem tették közzé a tűzgömb légköri útjának geometriai ismérveit (belépési szög, haladási irány, stb.), így nem lehet tudni, hogy biztosan szárazföldre vagy esetleg tengerbe eshettek a lehulló darabok.

Emlékeztetőül az alábbi képen a cseljabinszki fényes tűzgömbről készített sok-sok felvétel egyike látható.

20161226_del-spanyolorszagi_tuzgomb_2016dec11_6
A nappali tűzgömb fényesen ragyogott az oroszországi Cseljabinszk égboltján egy úton haladó gépkocsi műszerfali biztonsági kamerájának felvételén 2013. február 15-én (kép: RIA NOVOSTI tudományos fotó könyvtár, Sky at Night Magazine, 2013. augusztus 12.)..

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás