A japán űrszonda lövedéke pontosan talált bele a kisbolygó felszínébe

8935

Eddig még nem látott videót tettek közzé a japán űrszonda legutóbbi felszíni mintavételéről, amelynek során egy lövedék becsapódásával a felszín anyagát kiszakította és a kirepülő anyagból mintát gyűjtött. A találati pontosság kiváló volt.

Mint ismeretes, a Japán Űrügynökség Hayabusa-2 („Sólyom”) űrszondája magyar idő szerint 2019. február 22-én sikeresen végrehajtotta első tervezett leszállását és felszíni talajminta begyűjtését a (162173) Ryugu (japánul: “Sárkány Palotája” vagy “Tengeri sárkány Palotája)” földközeli és egyben a Földre nézve potenciálisan veszélyes aszteroida felszínéről.

Most érdekes videókat és a leszállás eseményeit időrendben bemutató részletes képet is közzétettek. A Hayabusa-2 első leszállásának (talajt érésének) és első felszíni anyagminta-vételének eseményeit az alábbi ábra mutatja az idő és a felszíntől mért magasság függvényében.

A Hayabusa-2 űrszonda első leszállása és talajminta-gyűjtése a Ryugu kisbolygón időrendben és a felszíntől mért magasság függvényében. Az időpontok a szonda fedélzeti órája szerint vannak megadva (JAXA, University of Tokyo)

A Hayabusa-2 leszállóhelyét (a szonda talajtérési és mintavételi helyét) az alábbi ábra mutatja, amely a nagy pontosságú leszállást is érzékelteti.

A Hayabusa-2 első talajtérési (leszálló) és talajminta-vételi helye a Ryugu kisbolygó felszínén. A tervezett leszállási zóna határa a 6 méter átmérőjű zöld kör, amelynek középpontját – a tervezett talajtérési helyet – kis zöld korong jelöli. Ettől alig 1 méterre ért valójában talajt (kis kék korong jelöli). A célterületet előzetesen megjelölő „target marker” (fehér korong) is csak néhány méterre van a leszállási ponttól. A szonda testét sárga téglalap, szürke korongok és a kék színnel jelölt napelemtáblák szemléltetik a méretek érzékeltetése céljából (JAXA, University of Tokyo)

A Hayabusa-2 első leszállóhelyének tágabb környezetét mutatja be az alábbi videó, amelyet a szonda 2018. október 15-én készült képfelvételeiből állítottak össze.

A Hayabusa-2 második leszállóhelyének tágabb környezete a Ryugu kisbolygó felszínén (a szonda 2018. október 15-én készült felvételeiből összeállított videó). A leszállóhely 6 méter átmérőjű körzetét a kék korong jelöli (JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST / Processed by Jason Davis)

Most egy érdekes videót tettek közzé, amelyen a szonda első talajtérése és a felszínbe lőtt lövedék becsapódása következtében kidobott anyag kisebb-nagyobb darabjai láthatók. A kisbolygó felszínén a szökési sebesség 38 centiméter másodpercenként, ami körülbelül egy sétáló (totyogó) pingvin sebessége. A szondáról a kisbolygó felszínébe lőtt lövedék pontosan a szonda előre meghatározott leszállási körzetében csapódott a talajba, így a még felszín közelében lévő szonda gyűjtőcsapdája mintát tudott gyűjteni. Tehát a szondának sikerült az első talajmintát begyűjteni és elraktározni a Ryugu kisbolygó felszíni anyagából. A videót a szonda CAM-H monitorkamerájával készített felvételekből állították össze, a talajtérés előtt 59 másodperccel kezdődik és 5 perc 49 másodpercen keresztül tart.

A Hayabusa-2 szonda CAM-H monitorkamerája sorozatfelvételén a talajtérés pillanatai és a lövedék felszínbe csapódása következtében kidobódott anyag kisebb-nagyobb szemcséi, törmeléke látható. A felvétel 59 másodperccel a talajtérés előtt kezdődik és 5 perc 49 másodpercig tart. A videó a valósághoz képest 5-szörösen gyorsítva mutatja az eseményeket (JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST / Processed by Jason Davis)

Összesen három leszállást és talajminta-gyűjtést terveznek a Hayabusa-2 szondával a Ryugu kisbolygónál: az első már megtörtént, a második időpontja még nem ismeretes, a harmadik pedig egy próbatest becsapódása következtében a felszín alól kidobódó anyagminta begyűjtése lesz, amelyre áprilisban kerül sor a tervek szerint. A szonda 2019 decemberében indul vissza a Földre a mintákat tartalmazó kapszulával, amely 2020 decemberében landol majd a Földön.

Március elején közzétették a Ryugu kisbolygó felszíni térképét is az alakzatok eddigi elnevezéseivel. A térképen bejelölték a Hayabusa-2 eddigi kisebb leszállóegységeinek (MASCOT, MINERVA-II1) leszállóhelyeit, és az első, valamint a tervezett harmadik („Small Carry-on Impactor target”) talajminta-gyűjtés helyét is.

A (162173) Ryugu földközeli kisbolygó térképe az eddig elnevezett felszíni alakzatokkal, valamint a Hayabusa-2 eddigi és tervezett talajminta-gyűjtési helyeivel. A második leszállóhely nincs jelölve (JAXA, University of Tokyo, Bruce Murray Space Image Library)

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Forrás:

Asteroid Explorer „Hayabusa2” (JAXA)

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás