Amerika után Európa is lép a nyílt hozzáférés felé

1243

Az európai Astronomy & Astrophysics (A&A) igazgatótanácsa bejelentette, hogy szaklapjuk cikkei 2022-től szabadon elérhetővé válnak.

A nyílt hozzáférésnek köszönhetően a világ minden tájáról bárki olvashatja a magas színvonalú kutatási eredményeket. A nyitást a könyvtári előfizetések és a lapot támogató országok hozzájárulásai teszik lehetővé, amelyek fedezni fogják a kiadási és szerkesztési költségeket. „Régóta érdekel bennünket az A&A nyílt hozzáférésre való átállása, és figyelemmel kísértük a legújabb fejleményeket.” – mondta  André Moitinho de Almeida, az igazgatótanács tagja.

Az úgynevezett Subscribe-to-Open (Előfizetés-a-Nyitásra, S2O) egy speciális előfizetési modell, amely lehetővé teszi, hogy a könyvtárak a nyílt hozzáférésű közzétételt támogassák a meglévő előfizetésükkel. Ha a modell mellett elég sok könyvtár kötelezi el magát, akkor az A&A 2022-től nyílt hozzáférésűvé válhat.

2021 szeptemberében jelentette be az American Astronomical Society (AAS, Amerikai Csillagászati Társaság), hogy 2022. január 1-jétől minden lapja szabadon elérhetővé válik. Az Astronomy & Astrophysics nyitásának hála immár egy európai szaklap anyagaihoz is hozzáférhetnek az érdeklődők.

Forrás: A&A

Hozzászólás

hozzászólás