2009-ben sincs földközelben a Mars

1222

Egyre-másra érkeznek szerkesztőségünkhöz az érdeklődő levelek, mi igaz az alábbi híresztelésből:

"Bárhol vagy 2009 augusztus 27-én, 0 óra 30-kor pillants fel az égre.
Két holdat fogsz látni. A Mars fog a legszebben fényleni. és olyan
lesz mint a telehold. A Mars 34,65 millió mérföldre lesz a földtől.
Ilyen esemény legközelebb 2287-ben lesz. Add tovább ezt az infót, mert
ma élő ember ilyet nem láthat még egyszer!"

Ma élő ember ilyet soha nem láthat. A Mars látszó mérete elenyésző a
Holdhoz képest. A bolygó szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik,
távcsővel is csak apró korongnak, melyen sötét és világos foltokon
kívül egyéb nem vehető észre.

A felvétel jól mutatja, mennyivel kisebb a Mars látszó mérete a Holdénál. Szendrői Gábor fotója 80/600-as ED refraktorral és Canon EOS 300D digitális fényképezőgéppel készült 2006. január 8-án, a Hold és a Mars együttállásakor.

A Mars sem 2009. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold. A bolygó augusztus folyamán a hajnali égen figyelhető meg, a Bika, majd az Ikrek csillagképben, viszonylag fényes, de nem túl feltűnő "csillagként". Csak 2010 januárjában kerül földközelbe, ám ez a földközelség eléggé kedvezőtlen, hiszen ekkor is 99 millió km-re lesz tőlünk a bolygó. (Ne feledjük, ez lesz a legnagyobb közelség!) Ilyenkor – és persze nem csak ilyenkor – érdemes elmenni egy csillagvizsgálóba és megfigyelni a Mars bolygót.

Célpont: a Mars! A fényes bolygótól balra a Fiastyúk csillagcsoportja látható. A felvételt Nagy Zoltán Antal készítette a Polaris Csillagvizsgálóból, a Mars 2005-ös közelsége idején.

Honnan származik a Mars-kacsa?

A Mars 2003. augusztus 27-én igen szoros földközelségben volt, bolygónktól 55,8 millió km-re. Csillagászok kiszámították, hogy az utóbbi 60 ezer évben nem volt ilyen kedvező Mars-közelség. Ha egy 75x-ös nagyítású távcsővel ekkor figyeltük a Marsot, akkor a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni a Marsot, mint a telehold. Ez természetesen sokak figyelmét magára vonta, és a hír évről évre felbukkant az internet világában, ám valahol lemaradt az évszám (ami 2003-ban persze nem volt fontos!). Először 2005-ben bukkant fel, hogy augusztus 27-én ismét történelmi Mars-közelség lesz, azóta minden egyes évben felröppen az álhír. A Mars-kacsa 2009-ben is elkezdte Föld körüli keringését. Ne figyeljünk rá!

Hozzászólás

hozzászólás