Döntött az internetes szavazás: galaxishármast fotózott le a Hubble

878

A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 részeként április 2. és 5. között zajlott a "100 óra csillagászat" elnevezésű programsorozat. A Hubble Űrtávcső üzemeltetője, a Space Telescope Science Institute (STScI) 2009. február elején egy internetes szavazást indított, aminek az volt a célja, hogy a "100 óra csillagászat" keretében az űrteleszkóp egy olyan égi objektumot fényképezzen le, amiről majdnem 20 éves működése alatt még egyszer sem készített felvételt. A szavazásra bocsátott listán 6 jelölt szerepelt. A beérkezett közel 140 ezer voksból 67 ezernél is többet kapott az Arp 274 jelű galaxiscsoport, megnyerve ezzel a versenyt. A Hubble április első és második napján el is készítette a felvételeket.

A Hubble felvétele az Arp 274 jelű galaxiscsoportról. A kép nagyítható változata itt tekinthető meg.

[NASA, ESA, M. Livio and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)]

Az Arp 274 (NGC 5679) egy három galaxisból álló csoportosulás, melynek tagjai gravitációsan kölcsönhatnak egymással. A kölcsönhatás nem lehet túl erős, mert a három közül a két nagynak a spirális szerkezete még alig szenvedett torzulást. A harmadik tag egy jóval kisebb, kompakt objektum. A két nagy galaxisban gyors ütemben keletkeznek a csillagok, de a kicsi is erre utaló jeleket mutat (a spirálkarokban és a kis galaxisban megfigyelhető kék csomók alapján). A három közül a legnagyobb (a középső) valószínűleg horgas spirális. A csoportosulás körülbelül 400 millió fényévre van és a Virgo (Szűz) csillagképben figyelhető meg.

A képet a Hubble WFPC2 (Wide Field Planetary Camera 2) műszerével különböző színszűrőkön (kék, látható, infravörös, Hα emisszió) keresztül rögzített felvételek számítógépes kombinálásával állították elő. A színkódolás olyan, hogy a kép a galaxisok különböző csillagpopulációinak valódi színét adja vissza. Mindegyik galaxis centrális részén, a dudorban sárgás öreg csillagok láthatók. A spirálkarokat fiatal kék csillagok, illetve az általuk gerjesztett rózsaszínű gázködök (Hα emisszió) rajzolják ki, de a csillagközi por sziluettje is jól kivehető. A jobb oldali galaxis felett látható két fényes csillag nem tartozik a csoporthoz, csak abban az irányban látszanak, de egyébként a Tejútrendszer tagjai.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás