Hullócsillag Essegvár felett

1691

Az idei meteorhullás előjelei korántsem mutatkoztak kedvezőnek, ugyanis a raj maximuma éppen a telihold napjára esett, amely garantáltan elnyomta a halványabb rajtagok látványát; ráadásul a folyamatosan vonuló felhők is megnehezítették a megfigyelést. Az említett két tényező hatását viszont sikerült a kép javára fordítani…

A Bakony kis településének, Bánd községnek a messziről látszó várromjánál már két évvel ezelőtt sikerült egy maradandó képet készíteni az ISS – Discovery páros átvonulásról.

Néhány nappal a meteorok érkezése előtt egy családi túra keretében – a közeli geocaching pontot keresendő – merült fel ismét a helyszín alkalmasságának gondolata.

 

A NASA által választott felvétel augusztus 12-én hajnalban készült, a várható maximum előtti napon. A kép jól tükrözi az aktuális időszak körülményeit: erős holdfény deríti a tájat, miközben a vonuló felhők is pillanatról-pillanatra változtatják a látkép arculatát. A szerencse pártfogásával a fényes hullócsillag éppen egy tiszta égterületen villant fel, amelyet a fényes Jupiter és a Fiastyúk bájos csillaghalmaza követett figyelemmel. A raj radiánsa a kép bal felső sarkában található, így a meteor íve onnan látszik kiindulni.

Az "Astronomy Picture Of the Day" szerkesztője, Jerry Bonnell megjegyezte, hogy ez a kompozíció kísértetiesen emlékezteti őt a tavalyi év APOD-jára, amely a közeli Taliándörögd felett megörökített Perseidát ábrázolja.

Az asztrofotós életében ez a felvétel jubileumi publikációnak számít, ugyanis a NASA tizedik alkalommal választotta a nap képének a munkáját.

 


 

 

Hozzászólás

hozzászólás