Íme Etiópia első csillagászati obszervatóriuma

1071

Kelet-Afrika első jelentősebb csillagászati megfigyelőhelyét 33 egyetem összefogása hozta létre: az Addisz-Abebától nem messze található Entoto Obszervatórium két egyméteres tükrös távcsővel kezdte meg a működését.

A csillagászatban Afrika egyre inkább tényezővé válik. A tízméteres SALT távcső és a húszas években megépülő SKA rádiótávcső-hálózat mellett kisebb projektek is beindultak szerte a kontinensen: Etiópia például saját obszervatóriumot épít. Bár világviszonylatban még mindig az összehasonlítások végén találjuk az országot, a kétezres években a gazdasága jelentős bővülésnek indult. Ekkor alapították meg páran az Ethiopian Space Science Society-t (Etióp Űrkutatási Társaság) is, amelyet a kétkedők eleinte egyszerűen az „őrültek klubjának” hívták, de az ESSS tíz év alatt számos egyetemen indított el csillagászati képzéseket, és politikai támogatást is szereztek a tudományos programjuk mögé. „Ha a gazdaság össze tud fonódni a tudománnyal, akkor a mostani, elmaradott mezőgazdasági technikáinkat iparosodássá és modern mezőgazdasággá alakíthatjuk” – érvel Dr. Solomon Belay, az obszervatórium igazgatója. És az érvei a jelek szerint meghallgatásra találtak.

20140624_entoto_kep1
Az obszervatórium két kupolája. Forrás: ESSS.

Az ESSS nem kevesebb, mint 32 állami és egy magánegyetem közreműködésével hozta létre az Entoto Obszeratóriumot a fővároshoz, Addisz-Abebához közeli Entoto-hegyen, 3200 méteres magasságban. A megfigyelőhelyen két, egyméteres főtükörrel szerelt, Cassegrain-Nasmyth-rendszerű automata távcsövet állítottak fel, és idén májusban fel is vették velük az első felvételeket. A távcsövekre a jövőben profi kamerákat és spektrográfokat is terveznek felszerelni. Az Adis-Abeba University-n pedig sikerrel akkreditáltak csillagász és űrkutató mester- és doktori képzéseket, így a kutatói utánpótlást is tudják majd biztosítani. Az obszervatórium megépítése és a műszerek beszerzése összesen 3,4 millió dollárba (kb. 760 millió forintba) került. A pénznek csak egy része érkezett az etióp államtól: az ESSS tagjai a saját forrásaikon túl jelentős támogatást kaptak egy etióp-szaúdi milliárdos üzletembertől, Mohamed al-Amudi sejktől is.

20140624_entoto_kep2
Érkezik a két távcső. Forrás: ESSS.

És egyelőre nincs megállás: az Entoto Obszervatórium után az etiópok máris újabb helyszínt keresnek, nagyobb távcsövek részére. Jelenleg leginkább a sziklába vájt templomairól híres Lalibela környéke tűnik esélyesnek a maga 4200 m magas hegyeivel. Reményeik szerint ezekkel a tudományos programokkal segíthetik majd az etióp és kelet-afrikai tanulókat és hallgatókat, és növelhetik a tudományos műveltséget az elmaradottabb vidékeken is.

Forrás: East African Astronomical Society

Hozzászólás

hozzászólás