Ismét magyar felvétel a nap csillagászati képe

897

A hosszúra nyúlt tél végén a várva várt sítúra napja végre elérkezett, és megkezdhettük családi nyaralásunkat, pontosabban telelésünket Karintiában, Ausztria legdélebbi tartományában. A kirándulás kötelező tartozékaként a fényképezőgépem és a fotóállványom is helyet kapott az útipoggyászban; néhány szép asztrotájkép reményében.

Az Ossiacher See partján fekvő szállásunk már az első este szép  légköroptikai jelenségekkel fogadott minket, így a kötelező baráti poharazgatás után a tópart felé vettem az utamat. Először néhány képet készítettem a markánsan látszó 22 fokos halóról, majd egy ritka jelenség, a mellékhold kialakulásának is tanúja lehettem. A kompozíciót úgy szerkesztettem, hogy a túlexponált Hold mellett a Szaturnusz, majd a képszéleken mindkét színes mellékhold helyet kapjon. A jeges vízbe benyúló stég végén az objektívnek én is modellt álltam, illetve ültem – a felvételnek léptéket adandó. Az elkészült képet a NASA Astronomy Picture Of the Day oldalának szerkesztői a nap felvételének választották, kellemes húsvéti meglepetéssel szolgálva.

Az itt eltöltött egy hét mind csillagászati, mind családi vonatkozásban élményekben gazdagon telt. Felkerestük – éjszaka és nappal is – a Gerlitzeni Alpokban található Kanzelhöhe Obszervatóriumot, amely napfizikai kutatásairól híres. Tágabb értelemben véve igyekeztem a terület éjszakai arcát is feltérképezni. Napközben pedig a síelés tudományába próbáltam bevezetni négyéves lányomat, aki szemmel láthatóan nagyon megkedvelte az alpesi atmoszférát.

Linkajánló:
http://ladanyi.csillagaszat.hu
http://www.twanight.org

Hozzászólás

hozzászólás