Namíbiai expedíció: az első fotók

1060

Az alábbi gyorsjelentést Éder Ivántól kaptuk, aki társaival a namíbiai sivatag csillagfényes éjszakáit deríti fel ezekben a napokban.

"Kedd, május 4., 16:37. Szerencsésen megérkeztünk, a farmig több mint 30 órát tartott az út. Minden rendben van, bár voltak kis problémák. Egyik társunkat még Münchenben a reptéren előállították, mivel az útlevelével volt valami gond (valami lakcím probléma). Nekem kellett magyarázkodnom, de szerencsére nem volt komoly, csak meg kellett várni, míg adminisztrálják, de a fél óra csúszás nem okozott gondot, mert időben voltunk.

A hely csodálatos helyen fekszik, körpanoráma van, rálátni a környező hegyekre, sőt a sivatag felé is van egy rés, binoklival jól látni már a Namíb sivatag kezdetét. A helyiek kedvesek, bár eléggé le vannak lassulva, nem véletlenül, nem hajtja őket semmi, itt mindenki ráér. A tegnapi "himalájakék" ég hihetetlen gyönyörű naplementét és esti
szürkületet produkált (nem is szürkület volt, hanem inkább
színesedés…).

Az éta Car ködössége (fotó: Éder Iván).

Aztán az ég, hát eszméletlen gyönyörű, a Dél Keresztje és a Carina hihetetlen szép és fényes, soha nem láttam ilyen markáns Tejutat. Binokliban a Carina ág hátborzongató az éta Carinae ködjével, de a környező csillagmező még annál is szebb, tele nyílthalmazokkal, sötétködökkel, csomókkal, stb. Eddigi legszebb binoklis élményem. A Nyilas most még nem volt terítéken, hiszen hamar felkelt a Hold, majd pár nappal később lesz kedvező helyzetben, de egy kis ízelítőt már kaptunk belöle, pl. a horizonton szabadszemmel feltűnő M7 és a többivel… Mi lesz pár nap múlva, ha zenitben lesznek Hold nélkül? Rá sem merek gondolni…

A Vela szupernóva-maradvány (fotó: Éder Iván).

Első este három órát a Vela szupernóva-maradványra áldoztam, 28 db ötperces képet
lőttem, melyet kíváncsiságból "gyorsan" fel is dolgoztam, egy bizonyos szintig. Látni akartam mennyit kell rá exponálni, kell-e még, stb. El is küldöm, de csak kicsiben fér át az itteni neten. Csatolok egy éta Car képet is, mely már Holdas égen készült 1 db 2,5 perces expóval.

Szóval minden OK, kicsit a felhőkkel van gondom, tegnap a Holddal azok is megérkeztek, befátylasodott. Reggel derült volt, de azóta megint a fátylak uralják az eget. Remélem, hamarosan javulni fog a helyzet."

Hozzászólás

hozzászólás