Pompás égi látvány: április 8-án a Fiastyúk közelében a vékony holdsarló

4245

Kedden este különleges látványban részesülhetnek a napnyugta után égre pillantók. Április 8-án nemcsak a vékony holdsarló csodálható meg a szürkület színeivel borított égi háttér előtt, hanem a Plejádok (Fiastyúk) nyílthalmaz csillagai is kiegészítik a nem mindennapi látványt.

A Hold és a Fiastyúk helyzete az égen.

A napnyugtát követő egy órán belül, nyugati irányban lesz látható az esemény. Derült idő esetén a Hold könnyen észrevehető a horizont közelében, kisebb távcsövekkel és látcsövekkel pedig feltárulnak a Hold közelében lévő halmaz csillagai.

A Plejádok és a Hold égi helyzete Budapestről, április 8-án este 9-kor. Néhány órával később az amerikai észlelők már szinte teljes fedést észlelhetnek.

A Fiastyúk (Charles Messier katalógusában a 45-ös számú objektum) az ég egyik legszebb mély-ég objektuma. A halmaz több mint 100 csillagot tartalmaz, melyek közül 6-7 szabad szemmel is könnyen látható. A Hold fénye és az alacsony horizont feletti magasság mellett azonban inkább távcsövel érdemes megvizsgálni az égi mezőt. A holdsarló mellett várhatóan gyönyörű látvány lesz a Hold sötét oldalán világító hamuszürke fény, a Földünkről visszavert napfény által bevilágított holdi táj.

A tavalyi Hold-Fiastyúk közelítés 2007. április 19-én (Ladányi Tamás felvétele). Idén a holdsarló még vékonyabb lesz.

Hozzászólás

hozzászólás