Szatmáry Károlyt köszöntöttük

2873

Dr. Szatmáry Károlyt, a szegedi csillagászati oktatás, kutatás meghatározó alakját köszöntöttük hatvanadik születésnapján. December 21-én az SZTE  Budó Ágoston termében ünnepeltük a jeles évfordulót egy „mini csillagász szimpóziummal”.

Dr. Szatmáry Károly egyetemi tanár neve elválaszthatatlan a szegedi csillagászképzéstől. Az általa az elmúlt évtizedekben végzett hosszú és küzdelmes munka gyümölcseként ért be, jutott el a szegedi csillagász oktatás arra a szintre, amire mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban is különösen büszkék lehetünk. Az évek során számos hallgató pályáját egyengette témavezetőként, vagy tanácsaival, ötleteivel segített, és mindig feltűnés nélkül, csendben tette a dolgát, hogy minél zökkenőmentesebben teljenek a szorgos félévek. Mi, hallgatók is bármilyen csip-csup problémánkkal bármikor bátran fordulhattunk hozzá, mindig volt építő jellegű javaslata. Emellett szakmai elkötelezettségét, hozzáértését, hivatástudatát is mindannyian követendő példának tartottuk és tartjuk ma is.

szatmary02
Szatmáry Károly és a Plútó.

Ezt a példás életművet szerettük volna méltóképpen megünnepelni mint volt és jelenlegi tanítványai. A bensőséges hangulatú rendezvényen nem csak a jeles évfordulóra kívántunk megemlékezni, hanem szerettük volna felidézni az elmúlt éveket, évtizedeket azzal, hogy számos régi tanítványát kerestük meg személyesen vagy elektronikus levélben, hogy emlékeiket osszák meg velünk, hogy együtt köszönthessük az ünnepeltet ezen a jeles napon. Számos kedves levelet, köszöntést, visszaemlékezést kaptunk, melyeket egy díszes kiadványban összegezve nyújtottunk át az ünnepeltnek. Az ünnepi rendezvény elején három neves, egykori tanítvány (Kiss L. László, Szabó M. Gyula és Hegedüs Tibor, akik mindannyian egy-egy fontos hazai csillagászati intézmény igazgatói tisztségét töltik be) idézték fel meleg hangon kellemes és a közönséget sokszor megnevettető mulatságos emlékeiket. A kötetlen előadások közti szünetekben a távoli országokban, kontinenseken dolgozó volt tanítványoktól érkező jókívánságok, üdvözlések, visszaemlékezések közül olvastunk fel néhányat. Ezt az ajándékok átadása, majd oldott hangulatú állófogadás, pezsgőzés követte, melyen Karcsi felesége, Ibolya vendégszeretetét, illetve az általa készített finom falatokat élvezhettük. A rendezvényen részt vett a hazai csillagászat köz-, illetve tudományos életének számos résztvevője, szereplője, kollégák, volt és jelenlegi tanítványok, reményeink szerint így is méltó rangot adva az eseménynek.

Kedves Karcsi, köszönünk mindent és isten éltessen jó egészségben még legalább 60 évig!

szatmary01
Az ajándékba kapott egyedi összeállítású albummal.
szatmary03
Kollégák gyűrűjében.
szatmary04
Party-hangulat az előadóteremben…

Hozzászólás

hozzászólás