Fiatalos csillagok egy idős gömbhalmazban

1827

A gömbhalmazok több tíz-, esetleg százezer idős csillag gravitációsan erősen kötött halmazai, tagjaik kora elérheti a 10 milliárd évet is, azaz a Világegyetem legöregebb objektumairól van szó. A Tejútrendszerben jelenleg mintegy másfélszáz képviselőjük ismert, de kimutathatók más galaxisokban is. A gömbhalmazokat sokáig a csillagfejlődési elméletek tesztelésére legalkalmasabb kozmikus laboratóriumoknak tekintették, ezek az elméletek többek között azt is sugallják, hogy a csillagaik kora ugyanaz. Újabban azonban a számos gömbhalmazon elvégzett nagypontosságú mérések azt jelzik, hogy ezzel a képpel lehetnek problémák, ugyanis több halmazban sok olyan csillagot találtak, amelyek jóval kékebbnek és fiatalabbnak tűnnek, mint a társaik, ezek az ún. kék vándorok (blue stragglers). Az egyik ilyen gömbhalmaz a viszonylag kevéssé ismert, tőlünk mintegy 25 ezer fényévre lévő, az Ara csillagképben megfigyelhető NGC 6362 katalógusjelű, melyről egy korábbi felmérés során a 2,2 méteres ESO/MPG teleszkóp WFI (Wide Field Imager) kamerájával és a Hubble Űrteleszkóp ACS (Advanced Camera for Surveys) és WFC3 (Wide Field Camera 3) műszerével is készültek felvételek.

Az NGC 6362 katalógusjelű gömbhalmaz a 2,2 méteres ESO/MPG teleszkóp WFI kamerájának felvételén.
[ESO]

Mivel a kék csillagok jellemzően a gömbhalmazok magjában figyelhetők meg, ahol a csillagsűrűség nagyon nagy, ezért létük legvalószínűbb magyarázata az, hogy vagy csillagütközések és összeolvadások, vagy szoros kettős rendszerekben anyagátadás révén jöttek létre. Mindkét lehetőség mögött tehát az az elképzelés áll, hogy ezek a csillagok nem akkora tömeggel születtek, mint amekkorával ma rendelkeznek, hanem a pluszt később szerezték. Az extra anyag aztán új életet lehelt beléjük, fiatalabbra kozmetikázva őket valós koruknál.

A Hubble Űrteleszkóp felvétele az NGC 6362 gömbhalmaz magjáról. A kép a HST műszereivel készült ultraibolya, optikai és infravörös felvételek kombinációja. A narancssárga/vörös színű csillagok mellett számos kék vándor is megfigyelhető a képen.
[ESA/Hubble & NASA]

Az NGC 6362 gömbhalmazt először James Dunlop skót csillagász figyelte meg 22 centiméteres távcsövével Ausztráliából 1826. június 30-án.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás