Mégsem különleges a Naprendszer

1410

A Naprendszer bolygói 4,567 milliárd évvel ezelőtt kezdtek el kialakulni a Napot övező por- és gázkorongból. Fiatal csillagok körül hasonló folyamatoknak lehetünk tanúi szerte a Tejútrendszerben, sajátunkról azonban eddig úgy véltük, hogy létrejötte körülbelül kétszer annyi ideig tartott, mint amennyivel a fiatal rendszereknél számolunk. A dán természettudományi múzeum csillag- és bolygókeletkezési központja (Centre for Star and Planet Formation at the Natural History Museum of Denmark, University of Copenhagen) kutatóinak új elemzése azonban cáfolja ezt, azaz a Naprendszer mégsem különleges, mint ahogyan ezt eddig gondoltuk.

Fantáziarajz arról, miként nézhet ki egy protoplanetáris por- és gázkorong közvetlenül a csillag születése után, de még a majdani bolygók formálódásának kezdete előtt.
[NASAR]

A kutatóknak urán- és ólomizotópok új és pontosabb módszerekkel történő vizsgálata alapján sikerült kétfajta, ugyanazon meteoritban azonosított anyagstruktúra keletkezési idejét behatárolni. Az egyik a kalciumban és alumíniumban gazdag zárványok (CAI, calcium-aluminium-rich inclusions), a másik pedig a kondrumok típusa. A bolygórendszerünk első három millió évét górcső alá vevő vizsgálatok egyrészt megerősítették azt, hogy a CAI-k egy nagyon rövid időszak alatt jöttek létre, másrészt új eredményként azt is kimutatták, hogy a kondrumok is ezen időszak alatt alakultak ki, ellentétben az eddigi elképzelésekkel, melyek szerint csak a CAI-k után durván kétmillió évvel kezdtek el formálódni. A kutatás vezetője, James Connely szerint az eddigieknél jobb kormeghatározások alapján nem csak a Naprendszer keletkezésének kronológiája, de a fejlődésével kapcsolatos elképzelések is pontosíthatók, az új kép pedig teljesen hasonlít arra, amit más kutatók a fiatal bolygórendszerek esetében felrajzolnak.

Az ún. kondritos meteoritok fontos alkotóelemeit képező kondrumok kicsiny kőzetgömbök, melyeknek mérete a tizedmilliméterestől a centiméteresig terjedhet. A kép egy vékonycsiszolatban mutatja őket.
[Henning Haack (Natural History Museum of Denmark)]

A központ vezetője, Martin Bizzarro szerint a Naprendszer nem kivételes voltát jelző eredményeik alátámasztják azt a sejtést is, hogy a Földhöz hasonló bolygók sokkal gyakoribbak lehetnek az Univerzumban, mint azt korábban gondoltuk.

Az eredményeket részletező szakcikk a Science magazinban jelent meg.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás