Hármascsillag körül keringő exobolygót fedezhettek fel egy távoli rendszerben

4633

Egy távoli, tőlünk 1300 fényévre lévő csillagrendszerben azonosíthattak a Nevadai Egyetem (UNLV) kutatói és munkatársaik első alkalommal egy olyan bolygót, amely három csillag körül kering.

Balra az ALMA, jobbra pedig az ESO VLT távcsövére szerelt SPHERE műszer felvétele a GW Orionis rendszerről. Az ALMA képén jól látszik a korong gyűrűszerkezete és az, hogy a legbelső gyűrű elkülönül a korong többi részétől. A SPHERE felvételén fedezték fel a csillagászok a legbelső gyűrű árnyékát. (Forrás: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), ESO/Exeter/Kraus et al.)

Úgy gondoljuk, hogy Naprendszerünkkel ellentétben, amelyben egyetlen csillag található, a csillagrendszerek nagyjából felében két vagy több csillagot köt egymáshoz a gravitáció. Ilyen a GW Orionis is, ahol a csillagászok az új jelenséget felfedezték. Olyan bolygót mostanáig nem találtak, amely három csillag körül kering.

Az Orion csillagkép irányában látható GW Orionis csillagrendszer központjában három csillag van, amelyeket megdőlt síkban egy gyűrűs szerkezetű protoplanetáris korong és egy elkülönült, belső gyűrű vesz körül. A Nevadai Egyetem kutatói az ALMA rádiótávcső-hálózattal elemezték a csillagrendszer három porgyűrűjét, amelyek elengedhetetlen feltételei a bolygókeletkezésnek. Azt találták, hogy egy jelentős, de rejtélyes rés tátong a három csillag körül húzódó korongban.

A kutatócsoport a rés eredetével kapcsolatban több lehetőséget is megvizsgált, többek között azt, hogy a három csillag gravitációs nyomatéka hozta létre. Miután azonban felállították a GW Orionis modelljét, rájöttek, hogy a korongon lévő résre a legvalószínűbb magyarázat egy vagy több hatalmas, Jupiter-szerű bolygó lehet. A kutatás eredményeit közlő szakcikk vezető szerzője, Jeremy Smallwood elmondása szerint általában a gázóriások az első bolygók, amelyek egy csillagrendszerben létrejönnek. Őket követik a földszerű bolygók, mint amilyen a Föld és a Mars.

Maga a bolygó nem látható, de az eredmények azt mutatják, hogy ez lehet az első olyan planéta, amely három csillag körül kering. Az ALMA távcsőhálózattal folytatott további megfigyelések közvetlen bizonyítékkal is szolgálhatnak a jelenségre a következő hónapokban.

„Ez nagyon izgalmas, mert a bolygókeletkezési elméletet igazán grandiózussá teszi: azt jelentheti, hogy a bolygókeletkezés sokkal aktívabb folyamat, mint gondoltuk, és ez remek.” – mondta Smallwood.

Forrás: ScienceDaily

Hozzászólás

hozzászólás