Augusztus 10-16.: találkozzunk a csillagok alatt!

5390

Az augusztus 10-én kezdődő Egy hét a csillagok alatt című kezdeményezést azért indítottuk útjára, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét.

Aki már tartott csillagászati témájú előadást vagy távcsöves észlelést, az pontosan tudja, milyen rendkívüli érdeklődést tudnak kiváltani a látogatókból a világűr misztikus objektumai. Saját tapasztalataink alapján is úgy érezzük, hogy a csillagászati bemutatókra rendkívül nagy az igény. Az egyes programok és események híre azonban általában csak nehézkesen jut el a célcsoportokhoz, sőt gyakran maguk az érdeklődők sem tudják, hogy a tartalmas csillagászati program milyen könnyedén elérhető a számukra.

A távcsöves megfigyelés lehetősége olykor közelebb van, mint gondolnánk. (Kép: Kelemen Tamás)

Ezt a szakadékot olyan széles körben hirdetett programokkal lehet a legkönnyebben áthidalni, amelyekhez vagy az égi események szolgáltatják az apropót (pl. fogyatkozások), vagy pedig a bemutatóhelyszínek egyszerre történő, közös szervezésében valósulhat meg (pl. a csillagászat napja). Ez utóbbi elvet követve merült fel a gondolat, hogy próbáljunk meg az év egy, a megfigyelési körülmények szempontjából kitüntetett időszakában minél több embert kicsalogatni az éjszakai égbolt alá, akik saját szemükkel tapasztalhatják meg az égbolttal való megismerkedés örök életre szóló élményét. A kezdeményezést, amelyet elsőként a Csillagvizsgáló Blogon hirdettünk meg, Egy hét a csillagok alatt névre kereszteltük.

A fentebb részletezett célokhoz az augusztus 10. és 16. közötti hét több szempontból is ideálisnak ígérkezik: megfigyelhető bolygók (Jupiter, Szaturnusz, Mars), számos mélyég-objektum (Plejádok, Herkules-gömbhalmaz, Gyűrű-köd és még sok más), valamint az erőteljesen halványuló, ám távcsővel még elcsíphető NEOWISE-üstökös is színesíti a palettát. Ráadásként pedig augusztus 12-én tetőzik a Perseidák-meteorraj, remélhetőleg számos hullócsillaggal ajándékozva meg az éjszakai égbolt kémlelőit.

Távcsöves találkozó a hajdúböszörményi csordalegelőn, háttérben a NEOWISE-üstökössel. (Forrás: MCSE Hajdúböszörményi Csoport facebook oldala)

Hogy az érdeklődők a lehető legtöbb helyen élvezhessék a fenti látványosságokat, igyekeztünk minél több nyilvános észleléssel (is) foglalkozó személlyel vagy szervezettel felvenni a kapcsolatot. Kezdeményezésünkhöz több mint húsz bemutató csatlakozott, plusz programot kínáló csillagvizsgálók és egyesületek éppúgy, mint kisebb szakkörök és egyénileg kitelepülő amatőrcsillagászok. A részt vevő bemutatóhelyszínek listája:

A *-gal jelölt helyszínek online elérhető programmal készülnek.

Sajnálatos módon számos kisebb bemutatóhelyszín jobbára csak szakmai körökben ismert (gyakran még a környékbeli lakosok sem hallottak ezekről), pedig ismeretterjesztő tevékenységük és lelkesedésük sokkal nagyobb (el)ismertséget érdemelne. Több résztvevő esetében a bemutatás teljesen önkéntes alapon működik, ebből kifolyólag kevés mozgósítható erőforrásuk marad arra, hogy hírt adjanak tevékenységükről (és ebben sajnos a közösségi médiaplatformok sem hozták el a várt áttörést). Éppen ezért a kezdeményezéssel az abban résztvevőket is szeretnénk bemutatni a szélesebb nyilvánosságnak, többek között a programsorozat sajtóanyagai és Facebook-oldala révén (térkép, programlista, rövid ajánlók az egyes helyszínekről). Néhány kiemelt csoportot pedig, ahol az évek óta tartó ismeretterjesztő és oktatási munka teljes egészében önkéntes alapon, társadalmi munkában folyik, egy-egy részletesebb bejegyzésben mutattunk be a Csillagvizsgáló Blogon.

Közösségépítés a csillagok alatt: a 2019-es bátorligeti programhétvége résztvevői. (Kép: Schmall Rafael)

Az Egy hét a csillagok alatt eseményei természetesen a távcsöves bemutatók köré szerveződnek elsősorban, legyen szó fényszennyezéstől mentes területre történő kitelepülésről vagy klasszikus járdacsillagászatról. Mindezek mellett szép számmal lesznek majd ismeretterjesztő előadások és lézeres csillagképtúrák, sőt néhány online esemény is színesíti a programdömpinget. Az egyes programokról a kezdeményezés Facebook-eseményénél lehet tájékozódni, a részletes programlista pedig erről a linkről is letölthető.

Remek lehetőség, hogy az ember egy nagyobb teleszkópba is belepillanthasson.  (Kép: BCSE honlap)

Az Egy hét a csillagok alatt kezdeményezés a helyszínek által vállalt számos plusz programmal, az országos médiában való megjelenéssel és a rengeteg érdeklődő révén talán már most elérte alapvető céljait, de az igazi siker az lesz, ha sokan fogunk találkozni a csillagok alatt augusztus 10. és 16. között. Aztán pedig a későbbiekben is!

Szerzők:

Barna Barnabás és Ordasi András

Hozzászólás

hozzászólás