Csillagászati bemutató vakok és gyengénlátók számára az ESO-nál

2178

Chris Harrison vezetésével valósult meg az Európai Déli Obszervatórium (ESO) programja, amely keretében vakok és gyengénlátók ismerkedhetnek meg a világegyetem csodáival. A Dark Tour of the Universe – szabad fordításban Láthatatlan Világegyetem – című kiállítás valódi csillagászati megfigyelési adatokból készített tapintható háromdimenziós domborművek, valamint a világegyetem hallhatóvá tett jelenségei révén szereznek mind teljesebb élményt a látogatóknak. A műsor ősbemutatóját 2019. szeptember 13-án tartották meg a Brit Tudományos Fesztiválon.

Válogatás a Világtalanegyetem (A Dark Tour of the Universe), vakok és gyengénlátók számára készített csillagászati bemutató háromdimenziós, tapintható modelljeiből. A modelleket Nicolas Bonne készítette. Forrás: ESO/M. Zamani, Nicolas Bonne, S. Brunier, TRAPPIST/ E. Jehin, EHT Collaboration, Sloan Digital Sky Survey, Millennium Simulation Project, NASA/ Goddard/ SDO, WMAP Science Team.

Az előadás az ESO chilei Nagyon Nagy Távcsövének (VLT) egén 2019. szeptember 13-án alkonyatkor megjelenő csillagok valódi pozíciói, fényességük és színük alapján generált csodálatos térhatású hangjátékkal veszi kezdetét, így a közönség hallhatja, amint az éjszakai égen sorra gyúlnak ki a csillagok.

A bemutató további érdekességei között változócsillagok és összeolvadó galaxisok hangját is meghallgathatjuk, továbbá megtapinthatóak az ESO legszebb csillagászati felvételeinek háromdimenziós modelljei – köztük az első felvétel egy fekete lyukról, vagy a tejút 360 fokos panorámafelvétele, amit az ESO egyik fotósnagykövete, Serge Brunier készített. Az egyik hanggá alakított adatsor az NGTS-1b exobolygóhoz kapcsolódik, amit az Új Generációs Tranzitfelmérő műszerrel (Next Generation Transit Survey – NGTS) fedeztek fel az ESO Paranal Obszervatóriumából. Az NGTS-1b a harmadik olyan gázóriás, amit egy M-típusú törpecsillag előtti tranzit révén fedeztek fel.

A műsort vakok és gyengénlátók mellett ép látásúaknak is őszintén ajánlják. Emlékezetes élmény lesz mindenkinek, és bekötött szemmel is kipróbálható.

A BMW-vel közösen megvalósult programot a neves ipari TCT-díjra is jelölték. Ezzel a díjjal az additív gyártási technológiák, a háromdimenziós tervezés és nyomtatás terén megvalósuló innovációkat, technológiai fejlesztéseket és interdiszciplináris együttműködéseket ismerik el. A díjat 2019. szeptember 25-én adják át.

A műsor elkészítését az ESO munkatársa, Chris Harrison vezette, az ESO munkatársaival és ösztöndíjasaival együttműködve. Chris már számos bemutató készítésében vett részt az ESO Supernova planetáriuma számára, miközben kutatómunkát is végez az ESO garchingi központjában, München közelében.

Az előadás megalkotásában részt vett Nicolas Bonne is, a Porthsmouth-i Egyetem látássérült csillagásza, valamint a Tactile Universe (Tapintható Világegyetem csoport). Nicolas Bonne értékes tapasztalatokkal rendelkezik arról, hogy miként végzik munkájukat a látássérült csillagászok, továbbá részt vett a 3D modellek elkészítésében, illetve ő a műsor levezető bemondója is.

A német BMW vállalat 300 háromdimenziós modellt nyomtatott a bemutatóhoz, a nemzetközi Arup tervezőiroda az akusztikaitanácsadó-csapatával támogatta a megvalósítást, míg a Sydneyben működő SoundLab a csillagászati adatok teljesen térhatású (Dolby 6.1) hangokká való alakításában működtek közre. Az Arup UK Midlands irodája technikai támogatást nyújtott a Brit Tudományos Fesztiválon megtartott ősbemutatóhoz.

A műsor zenéit és impresszióit James Reevell, brit zenész és tanár komponálta. Egyik művét az ESO egy feketelyuk-szimulációs videója inspirálta.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás