Ahol három vörös nap ragyog az égen: földszerű bolygót találtak egy közeli hármascsillag-rendszerben

11940

Egy közeli hármascsillag egyik tagja körül keringő, a Földhöz hasonló fedési exobolygót találtak a TESS-űrtávcső adatainak elemzésekor. A kutatók a felfedezést a The Astronomical Journal című szaklap 2019. októberi számában tették közzé. A tanulmány szerzői között egy magyar kutatót is találunk: Fűrész Gábor az MIT Kavli Intézetének munkatársaként vett részt a kutatásban.

Fantáziarajz egy exobolygóról, amelynek egén három csillag ragyog. (Forrás: ESO/L. Calçada)

Az LTT 1445Ab jelzésű exobolygót egy olyan hármascsillag-rendszerben találták meg, amelynek mindhárom tagja M típusú törpecsillag. A rendszer csupán nagyjából 22,5 fényévre van tőlünk, így ez a második legközelebbi fedési exobolygó-rendszer, amiről tudunk, és a legközelebbi olyan ismert rendszer, amelyben egy bolygó M típusú törpecsillag körül kering.

A tanulmány vezető szerzője, Jennifer G. Winters (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) és munkatársai szerint az LTT 1445Ab egy kőzetbolygó, amely a lakhatósági zónánál beljebb, a csillagához sokkal közelebb kering. Mindössze 5,4 nap alatt kerüli meg az egyik vörös törpecsillagot, és felszínén az egyensúlyi hőmérséklet nagyjából 160 Celsius-fok. A számítások szerint az exobolygó sugara 1,38 földsugár, becsült tömege azonban akár 8,4-szer nagyobb lehet a Föld tömegénél, így annál sokkal nagyobb átlagsűrűségű.

Az, hogy ebben a hármascsillag-rendszerben egy fedési exobolygót találtak, a kutatók szerint arra utal, hogy az egész rendszer egy síkban van. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a három csillag viszonylag kis tömegű, a B és C jelzésű tag excentrikus pályán kering, és egy földszerű bolygó is van a rendszerben, akkor valószínűsíthető, hogy a rendszer nem egy fiatal csillagcsoport dinamikai fejlődése útján alakult ki, hanem egyetlen protosztelláris mag korai széthasadásával.

Az LTT 1445Ab jelzésű exobolygó számos további kutatás alanya lehet. Nem tudjuk például, hogy van-e légköre, és ha van, milyen összetételű.

Forrás: Three Red Suns in the Sky: A Transiting, Terrestrial Planet in a Triple M-dwarf System at 6.9 pc (Winters, Medina, Irwin, Charbonneau, 2019)

Hozzászólás

hozzászólás