Január 11.: az év legnagyobb és legfényesebb teleholdja

1252

Földközelben következik be a holdtöldte most vasárnap éjjel, ezért a magasan delelő Hold ekkor látszik legnagyobbnak és legfényesebbnek ebben az évben.

Alig telt el egy hónap a 2008. év legnagyobb és legfényesebb holdtöltéje óta, és máris itt van a 2009-es esztendő legnagyobb és legfényesebb holdtöltéje, amely magyar idő szerint 2009. január 11-én hajnal 04:38-kor következik be. Ráadásul egyben a Hold egy napon belül, január 10-én 11:58-kor került földközelbe, amikor mintegy 357 ezer kilométerre volt bolygónk középpontjától. A holdtölte fázisa, illetve égi kísérőnk földközelségének ilyen egybeesése két szembetűnő következménnyel jár: nagyon nagy látszó szögmérete lesz a holdkorongnak, mintegy 34 ívperces, továbbá fényessége is meghaladja a szokásos holdtölték fényességét. A NASA sajtóközleménye szerint a Hold látszó átmérője mintegy 14%-kal, fényessége pedig 30%-kal lesz ekkor nagyobb, mint az év többi holdtöltéi idején. Sőt, télen a telihold igen magasan delel, most az Ikrek (Gemini) csillagképben lesz holdtöltekor és fényével beragyogja a téli tájat.


A Hold ellipszis pályája következtében a földközelpontban mintegy 50 ezer km-rel közelebb van hozzánk, mint földtávolban. A rajzon az ellipszis alakja erősen elnyújtott a szemléltetés érdekében (kép: NASA sajtóközlemény, 2008. december 9.).

A Hold és a Föld a közös tömegközéppont körül ellipszis pályán kering, aminek következtében a Hold földközeli és földtávoli pontja között mintegy 50 ezer kilométer a különbség. Ennek következtében a földközelben a Hold mérhetően nagyobbnak látszik, sőt, ha a holdtölte fázisa a földközelben következik be, akkor mintegy 30%-kal fényesebben fog ragyogni, mint máskor. Az ilyen nagyon nagy teleholdak egy év alatt kétszer következnek be: 2008. decemberében és egy hónapon belül, most 2009. januárjában, de ezután a földközelség és holdtölte fázisának időpontjai fokozatosan eltávolodnak egymástól. Tehát 2009-ben most először és utoljára esik a legközelebb egymáshoz ez a két esemény.

Érdekes lesz majd a nagy telihold látványa a látóhatár közelében is, a holdkelte, illetve a lenyugvás közelében, amikor általában úgy érzékeljük, hogy a Hold jóval nagyobb, mint magasan az égen. Ennek oka az, hogy „fent” nincsenek összehasonlítási alapul szolgáló tereptárgyak, nem úgy a horizont közelében. Ez az ún. „Hold-illúzió” jelensége, ami ma még nem teljesen tisztázott pszichofizikailag.

Digitális asztrofotó a holdtölte előtti órákban lévő Holdról 2007. augusztus 27-én 18:56:25 UT-kor Budapesten egy SkyWatcher 102/1300 mm-es Makszutov-távcsővel közvetlen fókuszban Nikon D40 DSLR kamerával 1/400 s expozícióval ISO 1600 érzékenységnél készült. A felszíni alakzatok jobb láthatósága érdekében a kontrasztok növelését, illetve az erős fény csökkentését egy sötétzöld szűrő (#56 számú) alkalmazása nagyban elősegíti. Feltűnő a holdi tengerek (mare területek) sötét színe például a Mare Crisium és Grimaldi foltja, illetve a Tycho-kráter fényes sugársávjai, valamint a fényes Aristarchus-kráter. A holdtöldte 2007. augusztus 28-án 11h UT-kor következett be (a szerző felvétele).

A néhány napra előre most kiadott meteorológiai előrejelzés szerint hazánk felett anticiklon uralkodik, aminek következtében a mostani holdtölte körüli napokban derült idő várható. Érdemes tehát derült téli estéken, éjjeleken sétálni egyet a szabadban az égen magasan járó és a fényes telihold által megvilágított téli tájon, illetve kis távcsővel megnézni égi kísérőnk holdtöltekor feltűnő érdekes felszíni alakzatait is. Mindenesetre jól öltözzünk fel a nagy téli hidegben, és ne feledkezzünk meg termoszban előkészíteni „észlelőteánkat” sem.

Forrás:

NASA sajtóközlemény (2009. január 8.)

Kapcsolódó internetes oldalak

Hozzászólás

hozzászólás