Egy darabban a Mars 2020

5679
Egy mérnök vizsgálja az elkészült űreszközt, amely a NASA következő marsjáróját fogja a vörös bolygóra szállítani, mielőtt az űrt szimuláló laboratóriumba viszik tesztelésre. (NASA JPL)

A kábelekre függesztett eszköz, fentről lefelé haladva a komplett utazóelem, amely a Mars 2020-at a vörös bolygóhoz vezető 7 hónapos útján irányítani és hajtani fogja. Közvetlenül alatta az aeroshell (fehér takaróburok és alig látható fekete hőpajzs), ami megvédi majd a járművet mind az utazás, mind a marsi légkörbe való tüzes ereszkedése közben. Nem látható (mert az aeroshell belsejébe van beágyazva), a befejezett, rakétameghajtású ereszkedéshez használatos elem, valamint a helyettesítő rover. Ez utóbbi a valódi rovert helyettesíti, mely szintén építésének utolsó stádiumában van.

A Mars 2020 űreszközt egy 8 méter széles, 26 méter magas kamrában tesztelték, ugyanabban a konfigurációban, ahogyan majd a bolygóközi téren fog átrepülni. A 2020 rover egy sor teljesen új berendezést visz magával, többek között egy helikoptert (erről korábbi cikkünkben itt olvashatnak), illetve egy mintagyűjtő rendszert is, amellyel a későbbi küldetések során összeszedhető mintákat készít majd, hogy visszaküldjék a Földre. A misszió Florida Cape Canaveral Air Force Station állomásról startol majd 2020. júliusban, és 2021. február 18-án fog landolni a Jezero kráterben.

Több információt a Mars 2020 küldetésről a NASA honlapján olvashatnak.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás