Küldje fel Ön is a nevét a Marsra

17963

Bár még évekbe fog telni, hogy ember lépjen a Marsra, a NASA lehetőséget ad a nagyközönség számára, hogy legalább a nevüket felküldjék a vörös bolygóra. A NASA Mars 2020 rovere, mely az emberiség első, egy másik bolygót célba vevő oda-vissza útjának úttörője, mikrochipeken fogja magával vinni a feliratkozó emberek neveit. A marsjáró várhatóan 2020 júliusában kezdi meg útját, a Marsra pedig terv szerint 2021 februárjában fog megérkezni.

A több mint 1 tonnás kutatórobot múltbéli mikrobiális élet nyomait keresi majd, tanulmányozza a bolygó éghajlatát és geológiáját, mintákat gyűjt, melyeket a jövőben visszaszállítanak majd a Földre, illetve a vörös bolygó emberi felfedezésének első lépéseit fogja megalapozni.

„Ahogy egyre közeledik e történelmi Mars misszió indítása, azt szeretnénk, ha mindenki osztozni tudna a felfedezés útjának élményében.” – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA Science Mission Directorate (SMD) adminisztrátor munkatársa. „Ez egy roppant izgalmas időszak a NASA számára, hiszen elindulunk az úton, hogy mélyreható kérdéseket válaszoljunk meg szomszédos bolygónkról, és talán az élet eredetére is választ kaphassunk.”

A már működő rendszerben 2019. szeptember 30-ig van lehetőség hozzáadni a nevünket a listához, melyhez szuvenír beszállókártya és „törzsutas pontok” (frequent flyer points) is járnak. Mindez egy közösségi kampány része, melynek keretein belül a NASA Holdat, illetve Marsot célzó küldetéseit szeretnék szélesebb körben ismertebbé tenni. Több mint 2 millió név utazott a NASA InSight missziójával a Marsra, ezzel minden „utas” törzsutas pontjait kb. 500 millió kilométerrel gyarapítva. Ha szeretnének részesei lenni az útnak, itt jelentkezhetnek szeptember végéig:

https://go.nasa.gov/Mars2020Pass

A NASA JPL Microdevices Laboratory kaliforniai központjában elektronsugárral fogják a beküldött neveket szilícium chipekre felírni az emberi haj szélességének egy ezredével megegyező betűmérettel (75 nanométer). Ebben a méretben több mint 1 millió név felvéshető egyetlen, pénzérme nagyságú mikrochipre. A chip, vagy chipek a roveren egy védő üveglap alatt fognak utazni a szomszédos bolygóra.

A Mars 2020 a NASA olyan küldetéseinek egyike, melyek a vörös bolygó későbbi, emberes felfedezését készítik elő. Ennek a célnak egy másik lépéseként 2024-ben a NASA újra amerikai űrhajósokat küld a Holdra is. A NASA az amerikai kormánnyal, az iparral és nemzetközi partnerekkel is együttműködik, hogy kifejlesszenek és teszteljenek a jövőbeli emberes missziókhoz szükséges technológiákat a Marsra és még tovább.

A Mars 2020 küldetésről további információkat olvashatnak (angol nyelven):
https://www.nasa.gov/mars2020
https://mars.nasa.gov/mars2020
A NASA Holdtól a Marsig projektjéről pedig itt találnak bővebb információkat:
https://www.nasa.gov/topics/moon-to-mars

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás