GLOBE at Night – a hazai fényszennyezés-felmérés eredményei

1384

Napjainkban számos újságcikk, rádió- és tévéműsor foglalkozik a környezetvédelemmel. Főleg ezeknek köszönhető, hogy egyre több figyelmet szentelünk a szabadba kerülő vegyi anyagoknak, veszélyes hulladékoknak és egyre több olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek előállításakor kerülték a szintetikus növényvédő és tartósítószerek használatát. A környezetünkre tudatosan odafigyelő emberek némelyike számára is ismeretlen fogalom a fényszennyezés. Mi is ez tulajdonképpen és miért kell küzdenünk ellene?

A fényszennyezés nem más, mint az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal történő felesleges megvilágítása. Ide tartoznak az egymást túlharsogó, az eget pásztázó reklámfények, a helytelenül megtervezett vagy kivitelezett közvilágítás, vagy az idegenforgalmi nevezetességek átgondolatlanul megvalósított díszkivilágítása.


Fényszennyezés Esztergomban. (A szerző felvétele)

A fölfelé irányított fény szóródik a felhőkön, a légköri párán és a lebegő porszemcséken. Ezzel nő az égbolt háttérfényessége, csökken a látható égitestek száma, illetve romlik a látvány minősége. Azt hihetnénk, hogy ez csupán a csillagászattal foglalkozók problémája, valójában sokkal többről van szó. A túlzott kivilágítás megzavarja az éjszakai állatok tájékozódását, életritmusát, megváltozik a vándormadarak vonulási útvonala, madarak ezrei, rovarok milliói esnek áldozatul az égre irányított reflektoroknak. Az állatvilágra gyakorolt hatások mellett akár az emberek éjszakai pihenését is háboríthatja a sok fény, ráadásul a rosszul megtervezett köz- és díszkivilágítások a közlekedés balesetveszélyességét is megnövelhetik.

Idén március végén egy világméretű kampány keretében iskolai csoportok és családok bevonásával vizsgálták a fényszennyezés hatásait bolygónk különböző tájain. A felhívást a GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) tette közzé internetes oldalán, innen lehetett a részletes észlelési útmutatót letölteni, majd a beszámolót eljuttatni a gyűjtőközpontba.


A nemzetközi Globe at Night honlap

A Magyar Csillagászati Egyesület eddig is jelentős erőfeszítéseket tett a fényszennyezés csökkentése érdekében, a témával kapcsolatos honlapot üzemeltetünk, egy debreceni konferencián pedig világítástechnikai szakemberek bevonásával jártuk körül a témát másfél évvel ezelőtt. Örömmel fogadtuk hát a kezdeményezést, és néhány nappal a kezdés előtt kezdete előtt itthon is meghirdettük az akciót.


A magyarországi kampányt a fenti reklám kísérte végig

Összesen 4591 mérési adat érkezett be az adatgyűjtő központba, köztük több hazánkból is.


Adatbeküldők Európában és Magyarországon

Az akció jelentőségét mégsem az összegyűlt adattömegben látjuk. A sajtó híradásai kapcsán rengeteg olvasó, néző, hallgató értesülhetett az eseményről, ezen keresztül pedig magáról a problémáról. A Google kereső szerint pl. 31000 oldalon találkozhatunk a „GLOBE at Night” kifejezéssel a világhálón, ebből több mint 600 magyarul íródott. Egy másik jellemző adat: az MCSE fényszennyezés portálján átlagosan 2-300 lapot tekintenek meg a látogatók hetente. A mérés hetében ez megközelítette a 4700-at. Számos diákcsoport, osztály foglalkozott a kérdéssel, és tapasztalta meg személyesen a fényszennyezés hatását.

Hozzászólás

hozzászólás