Magyar lett az év asztrofotósa

1488

Rangos nemzetközi versenyen az év asztrofotósa címet nyerte el Francsics László, aki a robottávcső kategória győztese lett, Éder Iván pedig harmadik helyezett lett a mély-űr fotók mezőnyében.

A Greenwich-i Királyi Csillagvizsgáló ötödik éve hirdette meg az Astronomy Photographer of the Year, azaz az Év Csillagászati Fotósa pályázatot a világ asztrofotósai számára. Az idén külön öröm, hogy a lenyűgöző felvételek mellett több hazai siker is született. Francsics László az év asztrofotósa lett a robottávcső kategóriában, Éder Iván felvétele pedig „magasra értékelt” címet, azaz megosztott harmadik helyezést ért el a mély-űr felvételek között.

20130920-m42-francsics

Kinyílik az univerzum azok előtt, akik az év eme, talán legrangosabb asztrofotós megmérettetésének nyertes alkotásait szemlélik. Millió fényévekre pislákoló galaxisóriások, hömpölygő csillagködök, vagy éppen a Földünk égboltja felett terpeszkedő Tejút láttán ámuldozhatunk. Szinte azt gondolnánk, hogy ez a Föld felszínéről nézve nem mindennapi kozmikus világ csak a távoli vidékek óriástávcsöveivel érhető el szakavatott tudósok számára, de ez valójában nem így van. A pályázat nem kutatócsoportoknak, hanem azokat a mindennapi embereket szólítja meg, akik vagy hivatásuknak, vagy különleges hobbijuknak hódolva vágnak neki a csillagos égbolt fotográfiai értékű megörökítésének. Az eredmény pedig lehengerlő. Az elszánt amatőrcsillagászok saját felszerelésükkel, óriási kitartásukkal és kimagasló technikai ismereteikkel képesek lettek a kozmosz jelenségeit olyan mértékben testközelbe hozni, ahogyan arról 25 évvel ezelőtt még senki sem álmodhatott. Első pillantásra a csillagfotózás technikai sportnak tűnik, hiszen éppen a tudományos műszerek gyors ütemű fejlődése tette lehetővé a drága asztrofotós távcsövek „otthoni” felhasználását. Így nem csoda, hogy a tehetősebb nyugati országok szülöttei uralják ezt a területet is. Éppen ezért örvendetes a magyar siker, ami azt bizonyítja, hogy kellő céltudatossággal, és szellemei erőfeszítéssel ez az anyagi nehézség legyőzhető. Francsics László az Orion-köd páratlanul finom részleteit ábrázoló felvétele, vagy Éder Iván példátlan mélységbe tekintő speciális Fluxus-ködöket bemutató alkotásának sikere nem példa nélküli: az előző 2012-es verseny Best Newcomer kategóriáját Fényes Lóránd nyerte. A kimagasló eredmények tükrében bizton remélhetjük, hogy a hazai asztrofotós tevékenység egyre inkább megállja a helyét a nemzetközi porondon.

Gratulálunk az újabb magyar sikerekhez!

Hozzászólás

hozzászólás