Még nincs csillagászati világnap

1719

Hírportálunk szerkesztőségét többen is megkeresték a Csillagászati Világnappal kapcsolatban.

Nyomozásunk alapján a „Csillagászati Világnap” egyfajta hungarikumként értelmezhetõ speciális, csak Magyarországon ismert világnap. Világszerte megünneplik a Csillagászat Napját, mely az USA-beli Astronomical League ajánlása alapján 2006-ban május 6-ára esik, nem pedig április 3-ára. Az Astronomy Day-t elõször a hetvenes évek elején hirdették meg, és az utóbbi tíz évben világszerte egyre többen átveszik a kezdeményezést. „Mozgó ünnep”, április közepe és május közepe között tartják, azon a szombaton, amely közel esik az első negyed holdfázishoz.

Az Astronomy Day azonban nem azonos a Csillagászat Világnapjával – ilyenre ugyanis mindeddig nem sikerült rábukkannunk sem az UNESCO, sem más világszervezet honlapján.

Hazánkban az 1950-es évek közepe óta szerveznek csillagászati hetet, csillagászati hónapot  – a Magyar Csillagászati Egyesület legutóbb 2003 májusában hirdette meg a csillagászat hónapját, és jó oka volt erre, hiszen rövid időn belül három látványos jelenség (Merkúr-átvonulás, holdfogyatkozás, napfogyatkozás) volt észlelhető hazánkból.

Egyelőre tehát nincs csillagászati világnap, és szerkesztőségünk sem tudja, miként mehetett be a köztudatba az április 3-ára eső „Csillagászati Világnap”. Világnapot még nem kapott a csillagászat, azonban jó hír, hogy 2007 lesz a Napfizika Nemzetközi Éve, 2009-ben pedig a Csillagászat Nemzetközi Évét ünnepeljük, annak emlékére, hogy Galilei 1609-ben végezte elsõ távcsöves megfigyeléseit.

Olvasóinkat addig is biztosíthatjuk, hogy a hirek.csillagaszat.hu szerkesztősége számára minden egyes nap a Csillagászat Napja…

Hozzászólás

hozzászólás