Üzenet az űrből diákpályázat

1841

Milyen élményekről számol majd be 50 év múlva egy űrturista?
Hova utazik? Sétál-e a Holdon? Mászhat-e hegyet a Marson?
Pihenni vagy dolgozni fog a világűrben?

KÉPZELD EL! — ÍRD LE! — KÜLDD BE!
Nyerd meg a nyári táborozást, a szlovákiai kirándulást,
a távcsövet vagy a jutalomkönyvek egyikét!

Fél évszázada kezdődött az űrkorszak

1957 októberében indult útjára a világ első mesterséges holdja, a Szputnyik-1. Csupán egyetlen rádióadót vitt magával, hogy a híressé vált bip-bip-bip jelekkel a világ tudomására hozza: pályára állt. Az elérhetővé vált világűr megmozgatta az emberek fantáziáját. Ismeretterjesztő cikkek és fantasztikus írások jelentek meg arról, hogy milyen berendezések jutnak majd fel az űrbe a következő 50 évben. A tervek nagy része túlzónak bizonyult, de sok esetben sikerült túlszárnyalni az elképzeléseket.

Ma egy űrhajó-indítás annyira rutin műveletnek számít, hogy (megfelelő felkészülés után) saját költségükön civilek, ún. űrturisták is részt vehetnek az utazáson. Idén az első magyar származású űrturista, Simonyi Károly is ellátogatott a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az űrhajózási szakemberek már a jövő űrszállodáiról álmodoznak, de vajon milyen lesz az élet 50 év múlva egy űrhotelban? Hogyan jutunk oda, milyen ellátás, milyen programok várják az oda látogatót? Hogyan fog élményeiről beszámolni az űrturista a haza küldött levélben?

A Bigelow Aerospace által tervezett űrhotel (Bigelow Aerospace)

A pályázók feladata egy űrturista által hazaküldött élménybeszámoló: levél vagy elektronikus üzenet megírása. A feladat elvégzéséhez bátran használjátok fantáziátokat, találjátok ki, hogy az űrturista miként élhet, pihen, esetleg dolgozik, sportol, utazik vagy kóborol a világűrben, esetleg más égitesten. Ugyanakkor fontos szempont: az ötleteknek legyen természettudományos alapja.

Technikai részletek

A képzeletbeli űrturista levele egy gépelt oldalnál ne legyen hosszabb, elektronikus formátumban pedig egy oldalas word fájlnál ne legyen több szöveg benne. A papír vagy digitális levél mellé készíthettek képet, képeket (rajz, festmény, számítógépes grafika), legfeljebb egy másik A2-es oldal méretben. A digitálisan beküldött levél word vagy pdf formában beágyazva tartalmazza a képet/képeket, és az így elkészült file ne haladja meg az 1 megabyte méretet. Feltétlenül szerepeljen a munkán a pályázó(k) neve, életkora, iskolája, postacíme, e-mail címe!

A leveleket 2007. december 31-ig adjátok postára a következő címre:

  1. Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szki. H-2510 Dorog, Otthon tér 3.
  2. A borítékra írjátok rá: „ÜZENET AZ ŰRBŐL”
  3. Interneten is várjuk a munkákat a palyazat@antares.dorogi-gimn.sulinet.hu címre! Ez esetben a leveleket PDF vagy DOC formátumban, a képeket a dokumentumba illesztve vagy külön JPG fájlként várjuk. A beküldött email mérete nem haladhatja meg az 1 megabyte-ot.

Forrás: oktatás.csillagászat.hu

Hozzászólás

hozzászólás