Egy évtizednyi napmegfigyelés

3312

2009. november 2-án indult útjára pleszetszki űrközpontból a Proba2, amely azóta napszinkron Föld körüli pályán kering. Az „alkonyat-hajnal” vonalat követve (amely az éjszakai és a nappali féltekét elválasztja) a Proba2 folyamatosan rálát a Napra, így akkumulátorai mindig feltöltve, célpontja pedig mindig a látómezőben marad. Az Európai Űrügynökség (ESA) Project for Onboard Autonomy sorozatának második tagja, a Proba2 olyan fejlett, hogy mindennapi teendőiről maga gondoskodik, pusztán egy apró csapatra van szüksége, amely az ügynökség belgiumi ESEC irányítóközpontjából vezérli a missziót.

A Proba2 SWAP kamerájának felvételein látható a Nap folyamatosan változó légköre. (ESA)

A Proba2 két fő napészlelő berendezéssel működik, ezek a SWAP és a LYRA. Olyan események tanulmányozására tervezték őket, amelyek a Földre is hatással lehetnek. A SWAP a Nap koronájáról, azaz a csillagot körülvevő 1-2 millió fokos plazmáról készít felvételeket. Extrém nagy látómezejével a Nap körüli struktúrákat is képes észlelni, mint például a korona anyagkidobódásait, az óriási felfényesedéssel járó hirtelen flereket és a titokzatos koronalyukakat, sötét régiókat, melyekből gyorsan mozgó napszél áramlik ki.

A LYRA eszköz a Nap ultraibolya kibocsátását figyeli, és másodpercenként 100 mérést is képes elvégezni. Ennek a magas rátának köszönhetően a berendezés részletes tanulmányokat tud készíteni a gyorsan mozgó, tranziens eseményekről, mint például a napkitörések, vagy flerek.

Napkitörés az ESA Proba2 űrszondájának felvételén. (ESA/Royal Observatory of Belgium)

Csillagos eredmények

Az űrben eltöltött egy évtizede során a kis űreszköz, mely kisebb, mint egy köbméter nagyságú:

  • ~53 000 alkalommal kerülte meg a Földet;
  • ~30 000 LYRA adatfájlt készített a Nap ultraibolya sugárzásáról;
  • ~2 090 000 SWAP képet készített a napkorongról;
  • 32 453 alkalommal haladt el a földi állomás felett (Redu, Belgium és Spitzbergák, Norvégia);
  • több mint 100 referált folyóiratcikk megszületéséhez járult hozzá.
Az ESA Proba2 űrszondájának felvételeiből készült 365 képes mozaikon látható a Nap 2018-ban. A képre, vagy az ábraaláírás linkjére kattintva letölthető a nagy felbontású változat is. (ESA/Royal Observatory of Belgium)

Hogyan tovább? 

Központi csillagunk egyik fő jellemzője a 11 éves aktivitási ciklusa. Egyik ciklusról a másikra a Nap északi és déli pólusai helyet cserélnek, a flerek, koronakidobódások, napfoltok és koronahurkok száma pedig az aktív periódusokban naponta többről a nyugodt időszakok heteken át tartó csendjéig változik. 2020-ban fogja elérni a Proba2 11. évét az űrben, ezzel pedig befejezi egy napciklus megfigyelését. Ez a mérföldkő lehetővé teszi majd, hogy hosszú távon vizsgálja a Napunkat, mostani csendes periódusát a legutóbbi napminimummal összevetve, valamint hogy felkészüljön a Nap 2024/25-ben várható „felébredésére”.

Űridőjárás

Az űridőjárás hatásait bemutató illusztráció. A képre, vagy az ábraaláírásban található linkre kattintva letölthető nagy felbontású változata is. (ESA/Science Office, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Nap kiszámíthatatlan és szeszélyes, a Naprendszer legbelső bolygóin pedig az erős sugárzásával és óriási mennyiségű töltött részecskeáramával az életet is ellehetetlenítheti. Ezt a folyton változó környezetet nevezzük űridőjárásnak. Extrém napeseményeknek még a Földön is pusztító ereje lehet, potenciálisan megzavarhatják és meg is rongálhatják a körülöttünk keringő és a földi berendezéseket is. Az intenzív sugárzási események pedig a jövő holdi és marsi felfedezőit fenyegetik.

Az ESA űridőjárásért felelős részlege (Space Weather Office) az űrügynökség űrbiztonsági tevékenységeinek részét képezi. Munkatársai azon dolgoznak, hogy az érzékeny infrastruktúrával, például műholdakkal, erősáramú hálózatokkal, légi közlekedéssel és utazással dolgozó európai irányítókat segítsék. A Space Weather Office fő feladata egy olyan rendszer kifejlesztése, mely jelen idejű és pontos űridőjárási információkat szolgáltat nem csak az irányítóknak, hanem az európai közösségnek is.

Forrás: ESA

Hozzászólás

hozzászólás