Élő videófelvétel, hangfelvételek és interaktív térkép egyenesen a Marsról

5555

Először nézhetjük végig valódi videófelvételen egy marsjáró landolását, illetve hallgathatjuk meg a Mars bolygó felszínén rögzített hangokat; sőt, egy új interaktív térkép segítségével magunk is körbenézhetünk a Jezero-kráterben, akár számítógépen, akár a telefonunkat forgatva, akár még virtuális valóságban is.

A NASA Mars 2020 Perseverance rovere február 18-án landolt sikeresen, amelyet a marsjáró fedélzetén elhelyezett több kamerával először rögzítettek is. A különböző kameranézetek közt láthatjuk az ernyő nyílását, az égi daru aljáról a rovert, illetve a roverről az égi darut, valamint a rover aljára szerelt kamerával a felszínt is az alábbi videón:

A fenti videón az irányítóteremben elhangzottakat hallhatjuk, ellenben az alábbi hangfelvétel már a Mars felszínén készült. Az eredeti verzión hallható a rover saját működésének zaja, míg a zajszűrt változaton csak a környező zajok, egy kis marsi széllökéssel (10 mp körül hallható egy nagyobb). Habár a leszállás közben nem sikerült értékelhető hangfelvételeket készíteni, a mikrofonok épek, működnek, így először nyílik lehetőségünk hallgatózni a Mars felszínén! A marsi hangterjedésről korábbi cikkünkben olvashatnak részletesebben.

Zajszűrt hangfelvétel (a rover saját hangjai nélkül). Érdemes fülhallgatóval próbálkozni, a mély morajlásszerű széllökések meghallásához. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)
Hangfelvétel a rover saját működési zajával együtt. Itt és érdemes fülhallgatót használni. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

A NASA Perseverance marsjáró leszállóhelyének lenyűgöző panorámáit az ESA Mars Express és NASA Mars Reconnaissance Orbiter nagy felbontású adataiból készített interaktív térképpel is felfedezhetjük. A térképen számos nézet közül válogathatunk, a bal oldali menüt használva színes, nagy felbontású mozaikképet láthatunk a felszínről, vagy helyette topográfiai térképet. Megnézhetjük a feltételezett ősi tó elhelyezkedését, csatornákat, illetve a leszállási ellipszist is láthatjuk felrajzolva.

A gyönyörű panorámaképekhez a térképen elhelyezett jelölőkre kattintva juthatunk, itt nyílik lehetőségünk VR nézetre váltani, ha van hozzá megfelelő eszközünk. Ha telefonról nézzük a panorámát, akkor a készülékünk mozgatásával nézhetünk körbe bármilyen irányba – szemfülesek még az Ingenuity helikoptert is megpillanthatják.

Az ESA és a NASA keringőegységeinek felvételeiből készített interaktív Mars térkép, melyen bejárhatjuk a Perseverance rover leszállási helyszínét. A képre, vagy erre a linkre kattintva nyílik meg az interaktív térkép. (Forrás: ESA)

A 49 km átmérőjű Jezero-kráter (középső jelző) egykor egy ősi tónak adott helyszínt, amit két látványos csatorna táplált (Naretva és Sava Vallis jelzők). A Perseverance rover az egyik folyódeltához közeli régiót célozta meg (Delta top és basement jelzők). A delta mederüledékei mellett több helyen figyeltek meg víztároló ásványokat a keringőegységek felvételein, amelyek jelenlétéből arra következtethetünk, hogy huzamosabb ideig is víz lehetett a környéken, akár 250 m mélységig.

Az ősi mikrobiális élet jeleinek kutatásához a deltatorkolatok kiváló helyszínt kínálnak. A Jezero-kráter keleti falánál kiáramló csatorna tör át, ez az Outflow channel jelzőpontnál látható a térképen. Mivel a kráterbe befolyó és onnan kifolyó csatornákat is láthatunk, feltételezhető, hogy a tóban folyamatosan cserélődött a víz.

A Mountain View jelzőpontban található nagyobb domb tetejéről kiváló kilátás nyílik a kráterbe. Innen láthatjuk, hogy a kráterfenék északi oldala döntött, a kráter pereme pedig jóval kevésbé definiált a lapos, sima déli kráterfenékhez, illetve a jóval meredekebb déli kráterperemhez képest. A krátertől északra található vízgyűjtő területek erodálódott anyaga a kráter medencéjébe sodródott, majd a deltákban rakódott le, ez alakította ki a térség mai kinézetét. Az aszimmetrikus topográfiához még az északi kráterperem eróziója is hozzájárult, amit a Jezero szegélyén áttörő folyók okoztak.

Forrás: ESA
Borítókép: panorámafotó a Jezero-kráterről, teljes kép itt található

Hozzászólás

hozzászólás