Milyen lenne a marsi madárcsicsergés?

8831

Egy pár mikrofonnal felszerelve indult útnak a NASA Perseverance marsjárója, ám a rögzítendő hangok nem egészen úgy hangoznak majd a Marson, mint ahogyan számítanánk rá. Egy új, interaktív online eszköz segítségével most mi is meghallgathatjuk a különbséget.

Mikor a NASA Perseverance rovere 2021. február 18-án landol a Jezero-kráterben, nem csupán lenyűgöző fényképeket és kőzetmintákat gyűjt majd; a Földre visszasugárzott adatok között remélhetőleg a Marson rögzített első hangfájlok is megérkeznek. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a bolygó légkörébe való belépés és a leszállás hangjait is meghallgathatjuk, a rover működési zajai, a szél és más környezeti zajok mellett. Mi több, már utazás közben belehallgathattunk kicsit, milyen is lehet az űrben repülni.

Kettő mikrofonnal indult útnak a NASA Perseverance marsjárója, hogy különböző hangokat rögzítsen a vörös bolygón. Egy új interaktív eszközzel most mi is meghallgathatjuk a finom különbségeket a marsi és a földi hangok között. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Ugyanakkor rengeteg, a Földről már ismerős hang kissé máshogy fog hangzani a vörös bolygón fülelve. Mivel a felszínen a marsi légkör sűrűsége mindösszesen 1%-a a földinek, illetve az összetétele is eltér a miénktől, a hanghullámok máshogy terjednek benne. Az eltérések viszont kevésbé lesznek drámaiak annál, mint például amennyire eltorzul valaki hangja héliummal töltött lufiba beleszívás után.

Ezen a weboldalon hallgathatunk meg néhány ismerős földi hangot, ahogyan vélhetően a Marson hallhatnánk. Meghallgathatjuk például a madarak csicsergését, egy tolató kamion csipogását, egy biciklicsengőt, vagy akár zenét is, ahogy itt a Földön, vagy ahogy a kutatók számításai szerint a Marson hallhatnánk őket.

A mikrofonokról

Az egyik mikrofon a SuperCam felett található a rover „fején”. Ezzel tudományos kutatásokat is fognak végezni, rögzíteni fogják a Perseverance saját hangjait, illetve a Mars természetes zajait is. Ez a mikrofon rögzíteni fogja többek között azt is, amikor a Perseverance lézere plazmává hevít egy kőzetdarabkát, így határozva meg annak például összetételét vagy keménységét. Mivel ez a mikrofon a fő „fejen” található, így bármilyen potenciális hangforrás irányába lehet állítani.

Az EDL mikrofon elhelyezkedése a NASA Perseverance marsjáróján. Ez a mikrofon fogja rögzíteni a tervek szerint a bolygóra való leszállás minden hangját és zaját. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Egy másik mikrofon a rover elképesztően bonyolult EDL (entry, descent and landing), azaz a légkörbe való belépés, leereszkedés és landolás fázisának hangjait kísérli majd meg felvenni. Hallható lehet majd rajta például a különböző pirotechnikai eszközök működése, ahogy kilövik az ejtőernyőt, a marsi szél, a marsi felszínen ropogó kerekek, illetve a leeresztő jármű hangjai, ahogy biztonságos távolságba repül a Perseverance rovertől, leérkezés után. Ez egy teljesen közönséges mikrofon, gyakorlatilag csak annyit változtattak rajta, hogy a marsi portól védő, kis ráccsal látták el.

A Mars hangjai

A fenti interaktív eszköz elkészítésében a SuperCam kutatói is részt vettek, tudományos magyarázatokkal látva el minket arra is, miért hangzik minden másképp a Marson. Az eltéréseknek három fő oka van:

Hőmérséklet: a hidegebb marsi légkörben kisebb sebességgel érik el a mikrofont a hanghullámok. Ha a forrás közel van hozzá, akkor valószínűleg nem lesz nagy változás, távolabbról érkező hangok esetében viszont már észrevehető lehet.

Sűrűség: mivel a marsi légkör sűrűsége jóval kisebb a földiénél, ezért a hanghullámok másképpen fognak utazni a forrástól a detektorig. Várhatóan minden hang halkabb lesz, kisebb jellel, kisebb zajjal. Nehezebb lehet majd az egészen halk zajokat meghallani, de akár még a hangosabbakat is.

Összetétel: mivel a Mars légkörét főként szén-dioxid alkotja (ellentétben a földi főképp nitrogénből és oxigénből álló keverékkel), a magasabb frekvenciájú hangok várhatóan jobban fognak csillapodni, mint a mélyebbek – tehát kevésbé fogjuk hallani őket.

Összefoglalva, a marsi hangok kissé eltérőek lesznek a légkör összetétele és tulajdonságai miatt. Minden zaj halkabb lesz az alacsony légnyomás miatt, valamint a magasabb frekvenciájú hangokat is alaposan csillapítják majd a szén-dioxid molekulák. Összességében olyan lesz, mintha egy falon keresztül hallgatóznánk. Mivel azonban még sosem sikerült sikeresen hangokat rögzíteni a Marson, várhatnak ránk meglepetések. Bár a kutatók legjobb tudásuk szerint igyekeznek megjósolni a hangterjedés tulajdonságait, ameddig nem érkeznek meg az első felvételek, igazából nem tudhatunk biztosat.

A NASA Perseverance „feje”, melyen számos berendezés található – többek között a SuperCam (a nagy kerek nyílásban található a lencséje), a Mastcam-Z kamerái (két szürke dobozban, alatta), a rover navigációs kamerái, illetve a második mikrofon is. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Akárhogy is, igazán izgalmas lesz egy másik bolygó hangjait meghallgatni. Az első hangfájlokat akár a leszállástól számított néhány napon belül közzéteszik majd, a feljavított változatokra pedig nagyjából egy hetet kell majd várnunk. A felvételeket szakértőkkel fogják úgy feldolgozni, hogy az izgalmasabb hangokat minél tisztábban lehessen kihallani.

Vajon hogyan hangozna a saját hangunk a Marson? Halkabb lenne és tompább, tovább tartana, míg mások meghallanának. Érdemes lesz visszalátogatni a fenti honlapra, hogy a jövőben kipróbálhassuk, milyen a „marsivá” változtatott saját hangunk! A cikk forrásául szolgáló NASA hír lenti linkjére kattintva angol nyelven hallhatunk rövid bemutatókat a várható hangokról David Gruel, az EDL kamera és mikrofon rendszerének vezetője, valamint Baptiste Chide, a NASA JPL posztdoktorának tolmácsolásában.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás