Hamarosan nyílik a Csillag-Képek 2023 Országos Asztrofotó Kiállítás

4869

Ismét megtekinthető lesz az elmúlt év 100 legszebb magyar asztrofotója a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Bartek Luca: Napfogyatkozás
Balási_Álmos-Gigászok_harca.jpg
Balási Álmos: Gigászok harca

November 4-én szombaton 17:00 órakor nyílik a Csillag-Képek 2023 Országos Asztrofotó Kiállítás a Magyar Asztrofotósok Egyesülete szervezésében. A tárlat 60 magyar asztrofotós 100 különleges felvétele Magyarország idei legszebb asztrofotóinak együttese, melyek a földi tájat az égbolttal együtt ábrázoló asztrotájképektől a Naprendszeren át a távoli galaxisokig kalauzolják a nézőket. Az ünnepélyes megnyitóra a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében kerül sor, ami a kiállítás teljes anyagát tartalmazó Csillag-Képek 2023 könyv bemutatója is egyben. Megnyitón a képek leleplezése mellett átadásra kerülnek a kiváló alkotói és közösségi tevékenységekért járó emlékplakettek is. 19:00 órától a panelbeszélgetésre is sor kerül Bagi László, Dr. Francsics László, és több kiváló kiállító fotós társaságában.

Kollár István: NGC 4725.
Tóth Bence: SH2-155.

A kiállítás 3 fő témakor köré szerveződik évek óta, és ez idén sem lesz másképpen. A lakóhelyünkhöz legközelebbi eső témakör az asztrotájképeké, ahol a Föld is megjelenik a kompozícióban, de lesz olyan felvétel, ahol csak a hűlt helye, vagyis árnyéka látszik. A második kategória a Naprendszeré, ahol a Nap, Hold, Bolygók és Üstökös játsszák a fő szerepet. Idén külön figyelmet fordítunk aktív központi csillagunk izgalmas pillanataira. A harmadik, egyben legmesszebb kalauzoló témakör a csillagoké, csillagködöké és galaxisoké, azaz a mélyég világa. Idén aktív galaxisról készült újszerű fotó lesz az egyik főszereplő, és látványos ködösségekről készült felvételeken bemutatkozik a képfeldolgozás egyik színpompás újítása.

Szabó Péter: Utolsó negyed.
Tóth Gergely: Kirkjuffel-auróra.

A magyar asztrofotósok élen járnak a kozmosz megörökítésében, munkájuk világszínvonalú, és a felfoghatatlan térbeli és időbeli távlatokat tár a nézők elé. Egy titokzatos és ismeretlen, de lenyűgözően szép kozmikus világot hoznak el nekünk. A magyar asztrofotók pedig évről évre egyre szebbek, izgalmasabbak és mélyebbre tekintenek, és csak növelik azt a távolságot, amit segítségükkel be tudunk járni az univerzumban. Az idén is, ahogy a korábbi években, megtekinthetőek nemzetközi megmérettetésen szerepelt asztrofotósaink beválasztott munkái is. Olyan kreatív, szabad és mindenek felett kitartó személyiségek munkájának gyümölcsét láthatja a közönség, akik fotói méltó módon szerepelnek a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében, és a kiállítás képeit bemutató, hamarosan megjelenő Csillag-Képek 2023 könyvben is.

Hozzászólás

hozzászólás