Naptáncos

1261

Az egyre fokozódó naptevékenység eredményeként egymás után készülnek a látványos fotók központi csillagunk jelenségeiről.

Fényes Lóránd, Balatonalmádi

Elképesztő a Napot fotózni egy 80 mm-es Lunt naptávcsővel. Korábban soha nem próbáltam, valahogy nem keltette fel a figyelmem, de most már máshogy gondolok a saját csillagunkra. Él, lüktet, nem olyan mozdulatlan, mint az általam fotózott mélyég-objektumok. A fantasztikus fekete (valójában mélyvörös) napfoltcsoportok a Naphoz képest kifejezetten “hidegek”. A középső tömör rész neve umbra, ezek akár 3000 K körülre is csökkenhetnek – míg a nap átlagos hőmérséklete 5785 K. A körülöttük levő szálas penumbra már valamivel melegebb. Itt a mágneses tér erővonalai látóirányunkra merőlegesek, az anyag is így áramlik. Azonban ennél is mélyebbre nézhetünk megfelelő szűrőkkel. A nyüzsgő hátteret a granulák adják. A kromoszférában pedig a látványos szálak, a szpikulák, illetve a hatalmas protuberanciák töltik ki a teret.

Hetekig vadásztam egy igazán látványos protuberanciára. Ezt sikerült elkapni október 22-én. Pár percig látszott csak ebben a formában. Igazán parádés “lángoszlop”, amatőrcsillagász társaim hívták fel a figyelmemet arra, hogy olyan mint egy táncos: naptáncos. És valóban!

A felvétel készítésének ideje: 2023.10.22, 11:30, Lunt LS80MT / B1800 R&P + DSII/FSTP, Explore Scientific 3x Extender, Fornax 150, ZWO 533MM Pro. Feldolgozás: AutoStakkert!, Lightroom, Registax, PS.

Hozzászólás

hozzászólás