Irány a marsi delta! Felfedezőútra indul a Perseverance rover

3487

Első tudományos útján nyolc mintát gyűjtött és 31 marsi nap alatt megtett 5 km-es útjával rekordot is döntött a NASA Perseverance marsjárója, ami április 13-án megérkezett következő célpontjához: Three Forks (magyarul Három Elágazásnak fordíthatnánk), ami a deltatorkolathoz vezető három különböző út találkozásánál található. Innen indul a rover második tudományos felfedezőútja, a Delta Front Campaign. A Perseverance rover robotkarjának végére erősített fúrófejével és komplex mintagyűjtő rendszerével gyűjt furatmintákat, amiket egy későbbi küldetés során fognak a Földre visszajuttatni.

A Jezero-kráter deltatorkolata igazi geológiai ínyencségnek ígérkezik, az ősi marsi élet nyomait keresve az egyik legjobb helyszín a Marson. A delta egy hatalmas, legyező formájú, kőzetek és üledék alkotta képződmény a kráter nyugati pereménél. Évmilliárdokkal ezelőtt alakult ki egy marsi folyó és a krátertó találkozásánál. A delta területe igazán izgalmas célpont, mert az évmilliók során lerakódott finomszemcsés üledékekben várható valószínűleg legnagyobb eséllyel, hogy bármilyen potenciális ősi marsi élet nyomaira bukkanjanak.

A NASA Perseverance rover leszállásnál használt ejtőernyője a Marson. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)

A Delta Front Campaign felfedezőút április 18-án vette kezdetét, a rover első lépésként körülbelül egy héten át tartó útra indul előbb délnyugatra, majd nyugatra. Ennek az egyik célja az, hogy megtalálják a delta megközelítésére legideálisabb útvonalat; a delta ugyanis körülbelül 40 méterre emelkedik ki a kráter aljának szintjéből. Eddig két lehetséges útvonalat találtak, az egyik a Cape Nukshak a másik a Hawksbill Gap nevet kapta. Egyelőre a második opció felé húznak, mert ez rövidebb úton vezet fel a delta tetejére.

Bármelyik úton induljon is el végül a marsjáró, menet közben is részletes vizsgálatokat fog végezni, beleértve a mintagyűjtést is – aztán lefele a delta tetejéről ugyanígy. Tervek szerint a várhatóan fél földi évig tartó felfedezőút során nyolc mintát fog összegyűjteni. A leereszkedés után ismét felkapaszkodik majd a delta tetejére (lehetséges, hogy másodszorra a másik, még járatlan útvonalon) és megkezdi a következő fél éves útját, a Delta Top Campaign-t.

A NASA Perseverance marsjáró videója a Jezero-kráter deltatorkolata felé vezető útjának egy részletéről. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Ken Farley, a Perseverance kutatójának elmondása szerint ez a deltatorkolat a fő oka annak, hogy a rover a Jezero-kráterben landolt. Rengeteg izgalmas képződmény található itt, például azokat a köveket is meg tudják majd vizsgálni, amik egyszer a Jezero-tó iszapos medrében lehettek. A delta magasabb területein akár kilométerekkel messzebbről, az árral szemből érkező homok és kőzetdarabokra bukkanhatnak. Ezek olyan területek, ahová a Perseverance soha nem fog eljutni, ezért is különösen izgalmasak.

A Perseverance második tudományos felfedezőútja egy hónappal korábban indul a tervezetthez képest, hála a rover önvezető képességeinek a kráter homokos gödreinek, mélyedéseinek, szikláinak és éles, hegyes kövekkel borított területeinek kikerülésére. A marsjáró hat alumínium kereke eddig 5065 méter úton 3116,25-ször fordult körbe. Egy útja átlagosan 211 méter hosszú, a rover mesterséges intelligenciával működtetett navigációja, az AutoNav, pedig 10744 navigációs képet dolgozott már fel és 55 esetben állította meg a rovert egy veszélyes akadály kikerülésére.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás