Készül az ELT távcső 39 méteres főtükre

7946

A németországi SCHOTT üvegművek mainzi üzemében sikeresen kiöntötték az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Észak-Chilében, a Cerro Armazones hegyen épülőben lévő Extremely Large Telescope (ELT) műszere főtükrének első hat szegmensét. Az ELT 39 méteres átmérőjű főtükrével messze a világ legnagyobb optikai-infravörös távcsöve lesz. Ilyen óriási optikai elemet azonban lehetetlen egyetlen darab üvegből elkészíteni. A főtükröt ezért 798 különálló, egyenként 1,4 m átmérőjű és 5 cm vastag hatszögletű szegmensből fogják összeállítani. A szegmensek együtt egyetlen hatalmas tükörként fognak működni, amelynek a fénygyűjtő képessége több tízmilliószorosan meghaladja az emberi szem teljesítményét.

A Cerro Armazones hegy a chilei Atacama-sivatagban, az ESO Paranal Obszervatóriumának közelében fog otthont adni az Extremely Large Telescope-nak (ELT). Ez a távcső a maga 39 m-es főtükörátmérőjével az emberiség legnagyobb égboltra szegezett szeme lesz. Ez a 3 dimenziós modell szemlélteti, hogy miként fog kinézni a távcső a hegycsúcson 2024-ben, amikor elkészül. Forrás: ESO/L. Calçada.

Marc Cayrel, az ESO munkatársa, az ELT optomechanikusa, aki jelen volt az első öntéseknél, elmondta: „Nagyszerű élmény volt látni az első szegmensek sikeres kiöntését. Fontos mérföldkő ez az ELT számára.” Az ELT segédtükréhez hasonlóan a SCHOTT a főtükör szegmenseit is alacsony hőtágulású Zerodur© [1] üveganyagból gyártja. Ez a cég nyerte el a lehetőséget arra, hogy legyártsa az ELT első négy tükörüvegét (M1–M4, melyek közül az M1 a főtükör). Az első szegmensek előállítása nagyon fontos lépés, mivel a SCHOTT mérnökei ezzel tesztelik és optimalizálják a gyártási folyamatot, valamint a szükséges szerszámokat.

Az ELT tükörszegmensei még fényvisszaverő bevonat nélkül az ESO tesztpadján. A tükröket a távcső tetszőleges pozíciója mellett is nagyon precízen a helyükön tartó aktív pozicionálókat és magukat a tükörszegmenseket is alapos teszteknek vetik alá a sorozatgyártás megkezdése, illetve a beépítés előtt. Fotó: ESO/H.-H. Heyer.

Az első hat szegmens üvegének kiöntésével fontos mérföldkőhöz érkezett tehát a főtükör készítése, ám a mérnökök előtt még nagyon hosszú út áll a távcső 2024-re tervezett átadásáig. Összesen több mint 900 szegmenst kell majd kiönteni és megcsiszolni, melyek közül 798 alkotja majd a főtükröt, 133 pedig tartalék lesz. A gyártás felfuttatásával nagyjából napi egy szegmenst fognak tudni kiönteni az üzemben. A kiöntött tükörüvegeket először lassan hagyják lehűlni, aztán pedig további hőkezelésen is átesnek. Végül csiszolni és polírozni kell a felületüket. A polírozást az egész optikai felületen 15 nanométeres pontossággal kell elvégezni. A csiszolást és polírozást, valamint a tükörszegmensek ellenőrzését a francia Safran Reosc cég fogja végezni.

Jegyzetek

[1] A Zerodur©-t eredetileg az 1960-as évek végén fejlesztették ki csillagászati távcsövekhez. Hőtágulási tényezője rendkívül alacsony, azaz még jelentős hőingadozások mellett sem változtatja az alakját. A Zerodur© kémiailag igen ellenálló, és nagyon precízen csiszolható. A tényleges tükröző réteg általában ezüst vagy alumínium, amit gőzöléssel visznek fel a rendkívül sima felületre, közvetlenül a távcső üzembe helyezése előtt, majd a működés során is rendszeres időközönként. A tartalék szegmensek azért is szükségesek, mert segítségükkel a főtükör részletekben újragőzölhető, a megújított szegmensek pedig gyorsan cserélhetőek anélkül, hogy ez a távcső munkából való kiesésével járna. Számos jól ismert műszerben, például az ESO Very Large Telescope (VLT) távcsöveiben évtizedek óta használnak problémamentesen Zerodur© tükröket.

Kapcsolódó linkek

További információ az ELT-ről.
További információ a SCHOTT cégről.
További információ a Safran Reosc cégről.
A legfrissebb sajtóhírek az ELT-ről.
Gyakran ismételt kérdések az ELT-ről.
Fotók és videók az ELT-ről.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás