Mexica Archaeoastronomy: új ingyenes planetáriumi műsor az ESO-tól

2915

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) örömmel jelentette be október 8-án, hogy új angol nyelvű műsort tűzött a planetáriumi programjára Mexica Archaeoastronomy: Between Space and Time (Mexica archeocsillagászat: tér és idő között) címmel. A szabadon hozzáférhető előadás a csillagászati megfigyeléseknek a közép-mexikói pre-hispán civilizáció fejlődésében játszott kiemelkedő szerepét mutatja be. A 20 perces műsort, amely az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont programját is gazdagítani fogja, a Frutos Digitales készítette az ESO-val együttműködve.

A filmről a következő honlapon található további információ: https://www.eso.org/public/videos/Mexica-Archeoastronomy/ Rendező: Milagros Varguez. Producer: Gabriel Berríos/Furtos Digitales.

A Mexica archeocsillagászat az ugyancsak az ESO és a Frutos Digitales által közösen készített Maja archeocsillagászat című planetáriumi műsor stílusát követi, művészien egyesítve a tudományos és mitológiai tartalmakat. Az új előadás részletekbe menően mutatja be, hogyan bukkantak rá a mexikóiak korábbi civilizációjuk naptárral és csillagászattal kapcsolatos ismeretei révén annak ősi fővárosára, Tenochtitlanra. A magával ragadó hang-, szín- és formavilág egy olyan kultúrával ismerteti meg a nézőt, amely a mai napig tovább él a mexikóiak szíve mélyén.

Ez a program tovább bővíti az ESO ingyenes, magas minőséget képviselő planetáriumi műsorainak kínálatát, amelyek közt nemzetközileg elismert asztrofotósok, képzőművészek, mérnökök és zenészek munkái találhatóak. A műsor iránt érdeklődő planetáriumok működtetői egy erre a célra létrehozott weboldalról tölthetik le az anyagot. A honlapon a műsor angol, spanyol, portugál és kínai változatai mellett egyéb tartalmak, például poszterek és szövegkönyvek is hozzáférhetőek.

Az ESO planetáriumok számára kínált összes szabadon hozzáférhető anyaga elérhető a Supernova honlapjáról. Ezek között teljes planetáriumi műsorokat, az ESO és az ESA/Hubble archívumait feldolgozó közel 600 teljeskupolás videoklipet, 360 fokos panorámafelvételeket, majdnem 350 tételes szabadon felhasználható háttérzene-gyűjteményt, az ESO távcsöveit, a Tejútrendszerben keringő csillagok pályáját, és rengeteg egyéb szemléltetőeszközt leíró, kinyomtatható 3 dimenziós modellt is talál az érdeklődő.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás